Bulgaaria küla ristis koduse brändi peaministri auks Borisovkaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Boiko Borisov.
Bulgaaria peaminister Boiko Borisov. Foto: Reuters / Scanpix

Bulgaaria küla otsustas nimetada seal valmistatava raki peaminister Boiko Borisovi auks Borisovkaks, tänuks selle eest, et valitsusjuht ei lasknud tõsta alkoholiaktsiisi, teatab uudisteagentuur Reuters.

Möödunud kuul loobus Bulgaaria paremtsentristlik valitsus avalikkuse vihase vastuseisu tõttu alkoholiaktsiisi tõstmisest. Nimelt kartis rahvas, et kõrgemad maksud seaksid ohtu nende sajanditevanuse veini- ja rakivalmistamise traditsiooni.

Sellegipoolest pani parlamendi eelarvekomisjon ette, aktsiise tuleks 2010. aastast siiski tõsta. Seadusandjad kiitnuks otsuse kolmapäeval ilmselt ka heaks, kui tuletõrjuja haridusega Borisov poleks vahele astunud ja palunud rahvaasemikel see plaan prügikasti heita. Et langusperioodil aga maksutulu siiski saamata ei jääks, otsustas parlament tõsta hoopis hasartmängumaksu 5 protsentilt 15-le.

«Pigem pisut vintis kui röövitud,» olla öelnud Borisovi parteikaaslasest parlamendisaadik Krasimir Veltšev.

Tänulikud Kapatovo küla elanikud otsustasid seepeale, et nimetavad 2009. aasta raki ümber Borisovkaks. Pealinn Sofiast 170 kilomeetrit lõunasse jääva küla rahvas sai inspiratsiooni Venemaal toodetavast Putinka viinast, mille nimi tuleneb peaminister Vladimir Putini omast.

«Minu küla ja teiste külade inimesed juubeldavad,» rääkis Kapatovo meer Ognjan Kukov päevalehele Standart. «Kuid olgu see selge, et mitte seepärast, et me oleksime joodikud. Me lihtsalt tahame säilitada kodus raki valmistamise tava.»

Bulgaaria pered võivad aastas kodus maksuvabalt toota kuni 30 liitrit rakit, mis on kohalik viinamarjabrändi.

Kukov lubas, et saadab mitu pudelit Borisovkat ka Borisovile endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles