Soomes levivad võltsitud 200-eurosed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peal õige ja all võltsitud 200-eurone rahatäht, mis on leitud Soomest.
Peal õige ja all võltsitud 200-eurone rahatäht, mis on leitud Soomest. Foto: Poliisi.fi

Soome politsei hoiatas inimesi, et riigi erinevates osades avastatud erakordselt suurel hulgal võltsitud 200-euroseid paberrahasid.

Põhjanaabrite keskkriminaalpolitsei teatel on ainuüksi sel suvel ilmsiks tulnud juba 130 valerahaga maksmise juhtumit, mille puhul on kasutatud just sellise väärtusega libarahasid, vahendas Helsingin Sanomat.

Suve alguses ilmusid võltsingud välja Lääne- ja Kesk-Soomes, viimasel ajal aga levivad need ka Pohjanmaal.

Ekspertide sõnul on võltsingud hea kvaliteediga ning nende eristamine pärisrahast on pealiskaudsel vaatamisel üpris keeruline, ehkki valeraha värvid on veidi tuhmimad ning neil puuduvad ka turvaelemendid.

Vaasas uurib keskkriminaalpolitsei juba võimalikku suurt rahavõltsimist. Seal tabati nimelt kaks leedulast, kellelt konfiskeeriti kümneid libakupüüre. Lisaks leiti neilt suurel hulgal seaduslikke maksevahendeid, mis võidi saada vahetuse käigus.

Politsei hoiatab soomlasi, et valeraha levitavad tavaliselt nooremapoolsed välismaalased, kes ostavad väikese summa eest, kuid üritavad maksta 200-eurosega, et saada võimalikult palju vahetusraha. Kõige sagedamini käivad nad R-kioskites, ent ohvriks on langenud ka väikepoed.

Kurjategijad liiguvad ringi välismaiste numbritega sõidukitega, milles istub üldjuhul kaks-kolm meest, kellest vaid üks läheb kauplusesse.Ilmselt on tegu inglise keelt halvasti oskavate leedulastega, märgitakse teates.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles