Pärsia lahe äärsetel aktsiaturgudel oodatakse Dubai kriisi tõttu langust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats Dubais.
Ehitusplats Dubais. Foto: Reuters / Scanpix

Kogu maailma võlateatega šokeerinud Dubai kriis viib ilmselt langusesse kõik Pärsia lahe aktsiaturud, eriti Dubai ja Abu Dhabi omad, vahendas uudisteagentuur AFP.


«Ma ennustan Dubai börsi langemist kui see esmaspäeval avatakse ... minimaalselt kaks-kolm protsenti,» arvas Saudi-Araabia rahandusanalüütik Ali Daqaq.

Kõik börsid selles piirkonnas on olnud neljapäevast saadik islamipüha tõttu suletud. Seetõttu ei ole veel selge, kuidas nad reageerivad kolmapäevasele Dubai teatele, et pooleldi emiraadile kuuluv võlgades konglomeraat Dubai World ei suuda oma võlgu maksta ja soovib pooleaastast maksevabastust.

Dubai ja sealsed valitsusega seotud suurettevõtted võlgnevad kokku umbes 80 miljardit dollarit ning investorid kardavad, et maksujõuetus võib tekitada üleilmse võlakriisi.

Dubai ja Araabia Ühendemiraatide keskuse Abu Dhabi aktsiaturud on ainsad, mis homme avatakse, Kuveit järgneb teisipäeval ja piirkonna suurim, Saudi-Araabia börs jääb laupäevani pühade tõttu kinni. Just pühade tõttu võib Dubai võlgade mõju veidi pehmeneda. «Maailma turgude reaktsioon oli psühholoogiline ja väga tugev. Ma ootan, et siin on mõju väiksem, sest maailma turud võtsid esimese šoki enda peale,» ütles Araabia Ühendemiraatide majandusteadlane Nasser bin Ghaith.

Saudi analüütik Abdulwahab Abu-Dahesh arvas aga, et börsid kukuvad nagu eelmise aasta septembris pärast Lehman Brothersi pankrotti.

Ebakindlust lisab turgudele see, et Dubai pole teatanud, kuidas kavatsetakse probleemiga võidelda. Kuigi emiraat on osa suurte naftavarudega Araabia Ühendemiraatidest, ei ole Dubais endas naftat ja rikas Abu Dhabi ei soovi ilmselt naabrit niisama välja osta.

Alles hiljuti buumipiirkonnaks olnud Dubai sattus hätta, kuna majanduskriisi tõttu ei suudetud hiiglaslikele kinnisvaraprojektidele enam rahastust leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles