Iraagis alustas saadete edastamist Saddam Husseini nostalgiakanal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraaklased Saddam Husseini nostalgiakanalit vaatamas
Iraaklased Saddam Husseini nostalgiakanalit vaatamas Foto: AP / Scanpix

Iraaklased ei uskunud möödunud nädalavahetusel silmi, kui satelliitkanalilt neile endise diktaatori Saddam Husseini nägu vastu vaatas.

Al-Lafita telejaam kasutab Saddami nime seal eetris olevate saadete tõttu, kirjutab AFP.

See satelliitkanal on avalikult Sadam Husseini pooldaja ning meenutab nostalgiliselt tema võimuperioodi.

Kanal käivitati  möödunud nädala reedel, samal päeval, mil islami kalendri järgi möödus Husseini hukkamisest kolm aastat.

Kanalis nähtav tekitas juba probleeme ja skandaale ning selle tõttu oldi sunnitud varjama, kust saateid tehakse ja kes neid rahastab.

Uudisteagentuuri Associated Press (AP) andmetel on selle telekanali taga Mohammed Jarboua.

«Uus telekanal on mõeldud kõigile iraaklastele ja araablastele, kes igatsevad Saddam Husseini taga. Raha ei saa me ainult Husseini endise partei liikmetelt, vaid annetusi teevad kõik, kellele me saated meeldivad,» selgitas kanali juht.

Iraaklased jagunevad uus kanali suhtes kahte leeri. Palju  on neid, kes siiani endist diktaatorit vihkavad ning nende arvates ei oleks sellist kanalit avada tulnud.

Samas aga on ka neid, kes diktatuuriaega taga igatsevad.

«Kogu meie perekond oli leinas kui suur juht hukati,» sõnas õpetajana töötav Samar Majid.

Aravatakse, et uus telekanal muudab võimu eest võitlevate shiiitide ja sunniitide suhted veelgi pingelisemaks. Seda eriti veel Iraagi tulevaste valimiste eel.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles