Soome tähistab Talvesõja alguse 70. aastapäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi toomkirik.
Helsingi toomkirik. Foto: Wikimedia

Soome tähistab täna 70 aasta möödumist Talvesõja algusest; 105 päeva kestnud sõjategevuses tõrjuti Nõukogude Liidu Punaarmee suurpealetung ja säilitati iseseisvus.


Tähtpäeval peetakse Helsingi toomkirikus pidulik jumalateenistus, millest võtab teiste seas osa ka president Tarja Halonen. Lisaks pealinnale tähistatakse päeva pidulikult paljudes kohtades üle maa.

Talvesõda lõppes 1940. aasta 13. märtsil Moskva rahulepinguga. Sõja tulemusena oli Soome sunnitud loovutama Nõukogude Liidule osa oma territooriumist, sealhulgas ka Viiburi linna.

Sõda peeti sajandi ühel külmemal talvel, mis tegi võitluse Punaarmeele märgatavalt raskemaks, seda vaatamata relvajõu suurele ülekaalule ja miljonilisele armeele Soome 300 000-liikmelise sõjalise jõu vastu.

Soome poolel hukkus ligi 27 000 ja sai haavata umbes 44 000 inimest. Nõukogude Liidu inimkaotused olid ligi viis korda suuremad ja vigastatute arv ulatus üle veerand miljoni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles