Leht: USA palus Prantsusmaalt 1500 lisasõdurit Afganistani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa on välja töötanud mitmeid Euroopa Liidu sõjalist jõudu puudutavaid ettepanekuid. Pildil prantsuse sõdurid Afganistanis..
Prantsusmaa on välja töötanud mitmeid Euroopa Liidu sõjalist jõudu puudutavaid ettepanekuid. Pildil prantsuse sõdurid Afganistanis.. Foto: AFP / Scanpix.

USA on palunud Prantsusmaad saata 1500 lisasõdurit Afganistani, kirjutas päevaleht Le Monde täna oma saidil.

Prantsuse välisministeeriumi esindaja ei soostunud uudist kinnitama ega ka ümber lükkama. Lehe väitel esitas USA välisminister Hillary Clinton palve neljapäevases telefonivestluses oma Prantsuse kolleegi Bernard Kouchneriga.

USA president Barack Obama on palunud oma NATO liitlastelt vägede suurendamist Afganistanis ning kavatseb teisipäeval uut Afganistani-strateegiat tutvustavas kõnes teatada vähemalt 30 000 Ühendriikide lisasõduri lähetamisest sellesse riiki võitlema Talibani ja Al-Qaeda mässulistega.

Valge Maja teatas esmaspäeval, et Obama helistas Prantsuse riigipeale Nicolas Sarkozyle, et teavitada teda oma plaanidest.

Prantsusmaal on juba Afganistani-kampaaniaga seotud 3750 sõjaväelast, neist 3400 viibib Afganistanis. Sarkozy valitsus on korduvalt rõhutanud, et ei kavatse sõjalist kohalolekut Afganistanis suurendada.

Prantsuse kaitseminister Herve Morin kinnitas seda ka esmaspäeval, öeldes, et Pariisi arvates tuleks pöörata rohkem tähelepanu Afganistani abistamisele.

«Prantsusmaa on seisukohal, et on andnud juba äärmiselt suure panuse ning sõjaväelaste arvu tõstmine ei ole praegu üldse kõne all,» ütles Morin ajakirjanikele.

«Lahendus ei saa olla ainult sõjalise iseloomuga, see ei saa olla ainult sõjaväelaste arvu suurendamine, see peab olema ka samaaegne finantside kättesaadavaks tegemine, et edendada Afganistani ülesehitamist,» sõnas minister.

Praegu viibib Afganistanis umbes 110 000 välisriikide sõjaväelast, neist 68 000 on ameeriklased.

Sarkozy ütles esmaspäeval, et Prantsusmaa hoiab oma 3400 sõjaväelast Afganistanis nii kaua kui vaja. Ta ei maininud lisavägede lähetamise võimalust.

«Me ei kavatse jääda Afganistani määramata ajaks,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles