Rootsi raadioluure alustas riigipiire ületava info jälgimist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi raadioluure FRA kasutab signaalide püüdmiseks õhust kahte kaitsejõudude lennukit. Pildil Gulfstream IV.
Rootsi raadioluure FRA kasutab signaalide püüdmiseks õhust kahte kaitsejõudude lennukit. Pildil Gulfstream IV. Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi rahvusliku kaitsejõudude raadioluure FRA hoiab tänasest silma peal e-posti liikumisel ja riigipiire ületavatel telefonikõnedel.


Soome kaitsepolitsei (SUPO) hinnangul kulgeb valdav osa soomlaste telefonikõnedest ja internet-suhtlusest välismaaga läbi naaberriigi ning seega võivad Rootsi ametnikud vajadusel kõnesid pealt kuulata, kirjutab Helsingin Sanomat.

Rootslased saavad vahetada informatsiooni ka teiste riikide luureteenistustega ja nii võib teave soomlaste sidemetest jõuda välisriikide luure valdusesse.

Soome sideameti võrkude ja turvapiirkonna juht Timo Lehtimäki oletas, et senisest suurema osa soomlaste infovahetus võib nüüdsest pakkuda huvi välisluurele.
Sideametil pole aga täpseid andmeid sellest, kui suure osa protsentuaalselt moodustab Rootsit läbiv infovoog kogu infovahetusest.

«Seda kogust võib aga pidada märkimisväärseks,» kinnitas ta.

Kommunikatsiooniettevõte TeliaSonera ja teised Rootsi operaatorfirmad peavad vastavalt seadusele andma FRA kasutusse teavet võrkudest ja informatsiooni liikumisest ning näitama ette kohad, kust riiklik raadioluure saab infovahetust oma arvutitesse analüüsimiseks tõmmata kasvõi reaalajas.

Rootsi parlament andis juunis 2008 kaitsejõududele kuuluvale raadiosidefirmale FRA (Försvarets Radioanstalt) õiguse jälgida üle riigipiiri kulgevat telekommunikatsiooni ja lugeda e-kirju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles