Läti esimene uimane meeleavaldus lõppes oodatust varem

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute meeleavaldus Riias seimi ees.
Ametiühingute meeleavaldus Riias seimi ees. Foto: Mihkel Maripuu

Tänahommikune ametiühingute meeleavaldus Riias Läti seimi ees tõi kokku vaid mõnisada inimest ning läks vaikselt laiali kavandatust varem.

Hommikul kell pool üheksa alanud ametiühingute meelevaladusele seimihoone ees oodati tuhandet inimest, kuid kohapeal oleva Postimehe reporteri Nils Niitra sõnul polnud tuhandest juttugi ning needki hakkasid plaanitud poole 11 asemel juba enne kümmet laiali minema.

Läti seimi esine pole just parim koht meelavalduse pidamiseks, sest ruumi on vaid kitsa tänava jagu. Sinna oli Niitra sõnul moodustatud koridor, kust tööle suunduvad seimi liikmed pidi läbi minema. Neid saadeti pasunatel matuselaulukeste ja vilistamisega.

Protestiaktsioonil korda valvavad politseinikud olid Niitra sõnul resigneerunud olemisega. Meeleavaldused olevat juba rutiiniks muutunud.

«Inimesed lihtsalt väljendavad oma pettumust, nad on nördinud, alla surutud, pettunud,» kirjeldas Niitra valitsevaid meeleolusid. Mingeid agressiivsuse ilminguid ta ei märganud. Kõik protestijad küsivad üht: kas sellist Lätit me tahtsimegi?

Kell 11 algab tudengite suur rongkäik, kus eeldatavalt paar tuhat tudengit käivad läbi mitmete tähtsate riigiasutuste juurest.

Selle nädala meeleavaldustel osalejad protestivad 2010. aasta riigieelarves tehtavate kärbete vastu. Täna kogunes seim eelarvearuteludeks erakorralisele istungile. Eelarve on kavas täna-homme vastu võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles