Tuul puhus hiiglaslikud jäämäed ohutusse kaugusesse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17. novembril tehtud foto hiiglaslikust jäämäest, mis liikus Austraaliale kuuluva Macquarie saare suunas.
17. novembril tehtud foto hiiglaslikust jäämäest, mis liikus Austraaliale kuuluva Macquarie saare suunas. Foto: AFP / Scanpix

Läänekaartest puhuv tugev tuul juhtis Vaikse ookeani lõunaosas Uus-Meremaa poole liikunud kümned hiiglaslikud jäämäed saareriigi idarannikust eemale.


Eelmisel nädalal andsid lõunanabalt lahti pääsenud ja seejärel suuna Uus-Meremaa Lõunasaare poole võtnud jääkamakaid jälgivad võimud piirkonnas liikuvatele laevadele hoiatuse, vahendas uudisteagentuur AP.

Üht kuni 200 meetri pikkust jäälahmakat märgati nädala eest koguni 260 kilomeetri kaugusel Uus-Meremaale kuuluvast Stewarti saarest kagus.

«Tundub, et kõik [jäämäed] on Uus-Meremaa idarannikult kadunud,» kommenteeris okeanoloog Mike Williams. Tema sõnul on jää sulamine ja lainete erosioon jäälahmakad väiksemaks lihvinud, mistõttu pole neid satelliitpiltidel enam märgatud.

Samuti satelliidipilte uurinud Austraalia liustikuteadlase Neal Youngi kinnitusel pole Auckandi saarte läheduses ühtegi suuremat jäämäge märgata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles