Leht: USA kaotab võimaluse jälgida Vene raketitootmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene militaartehnika
Vene militaartehnika Foto: Reuters / Scanpix

USA kaotab pärast START-leppe aegumist 5. detsembril külma sõja lõpupäevist pärit kontrolliinstrumendi - õiguse saata Venemaale vaatlejaid, kes loendaksid vastvalminud pikamaarakette, kirjutas eile ajaleht Washington Times.


Kujunenud olukord paneb tõsiselt muretsema USA seadusandjaid ning lehe andmetel üritavad nad leida, kes on olukorras süüdi: Barack Obama või eelmise presidendi George W. Bushi administratsioon.

Vabariiklaseid muudab murelikuks seni avaldamata lepe, milleni Kreml ja Obama administratsioon jõudsid oktoobris, ning millega vormistatakse ametlikult USA vaatlejate laupäevane lahkumine.

«Nad hoiatavad, et see võib kärpida Washingtoni võimet jälgida seda, kas Moskva järgib saavutatud kokkuleppeid tuumapotentsiaali vähendamisest,» osutab väljaanne.

Demokraatide väitel ei olnud neil muud võimalust, kuna vastava salakokkuleppeni jõudsid Moskva ja Bushi administratsioon eelmise aasta lõpul.

«Obama meeskonnal polnud valikut,» kinnitavad demokraadid.

USA uus administratsioon otsustas mitte taotleda uut kokkulepet Moskvaga, mis võimaldanuks ameeriklastel jääda Moskvast 600 km kaugusel asuvasse Votkinski masinaehitustehasesse, kus toodetakse kõik Vene kontinentidevahelised ballistilised raketid.

Vaatlejate mandaat aegub koos START-leppe aegumisega laupäeval.

Ehkki Ühendriigid ei tooda uusi pikamaarakette, on Venemaa tootmist jätkanud ning on ehitanud kümneid rakette alates seire algusest 15 aastat tagasi. START keelustas osa raketitüüpe, mida Votkinskis asunud USA inspektorid said jälgida iga tehasest lahkunud raketti üle vaadates ja arvestusse lisades.

Vene uudisteagentuurid tsiteerisid hiljuti strateegiliste raketivägede juhti Nikolai Solovtsovi, kelle sõnul algab uue põlvkonna rakettide RS-24 tootmine niipea kui START-lepe aegub. Analüütikute hinnangul võib see juhtuda, kuna Moskval ei keelatud uusi rakette välja töötada.

Obama juulikuise Vene-visiidi käigus leppisid riigid kokku uute relvastuskontrollileppe väljatöötamises, mis asuks START-leppe asemele. Samuti deklareeriti soovi vähendada lõhkepeade hulka seitsme aastaga vahemikuni 1500-1675.

Praeguse seisuga pole tõenäoline, et kokkulepe sünnib 5. detsembriks, ent USA välisministeeriumi pressiesindaja Ian Kelly ütles esmaspäeval, et Ühendriigid loodavad leppe projekti kooskõlastamist detsembri lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles