Kõutsi mereseire raport tekitas Pariisis elavat arutelu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraadid lähenemas kiirpaadil oma emalaevale.
Somaalia piraadid lähenemas kiirpaadil oma emalaevale. Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu Lääne-Euroopa Liidu (WEU) Assamblee Eesti delegatsiooni juht Tarmo Kõuts esitles Assamblee tänasel istungil raportit Euroopa mereseirest, millega kaasnenud mõttevahetus tekitas Kõutsi kinnitusel elavat arutelu.

«Raporti arutelu tekitas elavat huvi, sest tegemist on prioriteetse teemaga Euroopa Liidu tasandil. Meretranspordi võtmerolli Euroopa transpordivõrgustikes ja sellega kaasnevatest riskidest tulenevat integreeritud mereseire olulisust on rõhutanud ka senine eesistuja Rootsi ja see jätkub Euroopa Liidu prioriteedina järgmiste eesistumiste ajal. Sellise sõnumi edastas täna ka peatselt WEU eesistumist alustava Hispaania esindaja,» vahendas riigikogu pressiesindaja Kõutsi sõnu.

Kõutsi sõnul käsitleb raport muuhulgas Läänemere laevanduse ja keskkonnariskidega seotud teemasid, tõstatades ka Nord Streami küsimuse.

«Läänemerel käib ülitihe laevaliiklus ja merepõhja on uputatud vähemalt 40 000 tonni kahe viimase maailmasõja aegset sõjavarustust. Gaasijuhe võib saada edaspidiseks riskiteguriks niigi haavatavas merekeskkonnas,» selgitas Kõuts.

Kõutsi kinnitusel rõhutab raport seoses Euroopa meretranspordi jõudsa kasvu, sellega kaasnevate mereõnnetuste sagenemise ja võimaliku keskkonna saastega FRONTEXi ja Euroopa Mereohutuse Agentuuri tähtsat rolli. Raportis juhitakse tähelepanu vajadusele tugevdada Euroopa merepiiride kaitset, koordineerida ELi erinevate ametkondade vahel mereohutusega seotud operatsioone, tugevdada pardakaitse meeskondade kasutamise abil laevade ohutust, jätkata ELi ATALANTA operatsioone ning suurendada rahvuslike merepiiride kaitsevõimekust.

Täiskogu kiitis raporti heaks ja see võeti Kõutsi kinnitusel ühehäälselt vastu. Kôutsi sõnul on see talle juba kolmas raport assamblees.

Lääne-Euroopa Liidu Assamblee 57. täiskoguistung toimub Pariisis 1.-3. detsembrini. Lisaks Tarmo Kõutsile osalevad selles Riigikogu delegatsiooni liikmed Kalev Kallo ja Imre Sooäär. Assambleel antakse ülevaade Euroopa Liidu julgeoleku- ja kaitsepoliitikast, arutatakse julgeolekuküsimusi seoses laienemisega ning arenguid tuumarelvastumise pidurdamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles