Nafta hind läks alla ja börsid üles

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naft tootmine.
Naft tootmine. Foto: SCANPIX

Tänane kauplemispäev lõppes Aasia börsidel üle pika aja tõusunumbritega ning plussi poolel on praegu ka kõik olulisemad Euroopa börsiindeksid, usutakse, et krediidikriis leeveneb ning lootusrikkust lisab ka nafta hinna langemine.



Aktsiate hinnad tõusid Aasias ja Euroopas peale seda kui ühe maailma vanima finantsteenuste firma JPMorgan Chase & Co. juht Jamie Dimon avaldas arvamust, et krediidi kriis hakkab leevenema.

Lisaks parandab madalamale tasemele vajunud naftabarreli hind autotootjate ning lennukitööstuste kasumi väljavaateid. Viimane New Yorgi toorainebörsil registreeritud toornafta barreli hind on 136,21 dollarit.

MSCI maailma aktsiaindeks kosus täna hommikuks poole protsendi võrra.

Aktsiahinnad on alates eelmise aasta sügisest nii palju langenud, et investoritel on taas tärganud huvi oma portfelle suurendama hakata.

Colonial First State Global Management'i peaaanalüütik Hans Kunnen ütles Bloombergile, et investorid on viimastel aegadel hindu alla lastes ülereageerinud. Tema arvates on käitutud pigem majanduslangusele kohaselt, aga praegu on põhjust rääkida siiski majanduskasvu aeglustumisest.

Tokio börsi indeks Nikkei alustaxs kauplemispäeva selge tõusuga, ent päev lõppes 0,15 protsenti plussi poolel. Hong Kongi indeks Hang seng kosus 2,76 protsendi võrra.

Korean Airlines'i aktsia hind kerkis koguni 6 protsenti. Tublisti kerkisid ka mitmete pankade aktsiad. Austraaalia suurima aktsiavahendaja Macquarie Group enda aktsia hind kasvas ligi 7 protsenti.

Euroopa olulisemad aktsiaindeksid on praegu võrreldes eilsega 1 kuni 2 protsendi võrra plussi poolel. Moskva indeks RTS on plussis 0,1 protsendiga.

Meie börsi väärtust näitav indeks OMX Tallinn on kerkinud 0,12 protsenti. Käive on seisuga 13.09 ligi 35 miljonit krooni. Valdava enamuse käibest, üle 30 miljoni krooni, moodustavad tehingud Arco vara aktsiaga, mille hind on kerkinud üle 10 protsendi 10,17 kroonini.

Põhjamaade indeksi OMX Nordic 40 väärtus on kasvanud üle 2 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles