Vene kirik kutsub võime kommunismi hukkamõistule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva patriarh Aleksius II kohtumas president Dmitri Medvedeviga.
Moskva patriarh Aleksius II kohtumas president Dmitri Medvedeviga. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Moskva patriarhaadis ollakse seisukohal, et Venemaa praegune juhtkond peaks mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes hukka mõistma kommunistliku režiimi.

«Kommunismi hukkamõistmist alustati 1990. aastatel, kuid seda ei viidudki lõpule,» nentis  patriarhaadi välissuhete osakonna sekretär kiriku ja ühiskonna suhete alal Georgi Rjabõhh agentuurile Interfax.

Samasuguse arvamusega esines ta eelnevalt ka Prahas toimunud konverentsil «Euroopa südametunnistus ja kommunism».

Vaimuliku hinnangul on vaja seda protsessi vaja kindlasti jätkata, austades repressioonide ohvreid ja nende kodanlikku kindlameelsust. Tema sõnul tuleks avada ka memoriaalkomplekse ning taastada linnade ja tänavate vanad nimed.

Rjabõhh rõhutas vajadust kõrvaldada kommunistlik sümboolika riiklikel hoonetel ning nõudis veriste juhtide mälestusmärkide mahavõtmist linnade keskväljakutelt, samuti kalmistu ärakoristamist Kremli müüri äärest.

Seejuures soovitas ta aga vältida «neid äärmusi, mida võib täheldada mõnedes Balti riikides».

«Vahest ainsad monumendid, mis peavad jääma puutumata oleksid Suure Isamaasõja memoriaalid, mälestusmärgid teadlastele ja rahva kultuurisaavutustele, milleni jõuti nõukogude ajal.

Kirikumehe arvates on eriti vajalik mõelda nõukogude mineviku ümberhindamisele ajal, kui möödub 90 aastat tsaaripere mahalaskmisest.

«Praegu hoidutakse millegipärast selge kõlbelise hinnangu andmisest sellele kuriteole. Kuid see hinnang on vajalik ning seda peab väljendama avalikus tegevuses ja teadetes,» tõdes vaimulik.

Rjabõhhi hinnangul aitaks kuritegude riiklik hukkamõist ja tsaaripere kangelaslikkuse tunnistamine tõrjuda revolutsioonilisi meeleolusid venelaste rahvusteadvuses.

Tema sõnul näitavad tsaaripere kannatused ja kindlameelsus tugevaimat kodanlikku patriotismitunnet ja truudust oma kodumaale, mida tuleks ära kasutada uue põlvkonna venemaalaste üleskasvatamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles