Rootsis saab pealt kuulata ka venelaste telefonikõnesid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefonitoru otsas on Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Telefonitoru otsas on Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Rootsi uus pealtkuulamisseadus võimaldab julgeolekuorganitel jälgida ka riiki läbivat Venemaa interneti ja telekommunikatsiooni ühendusi välismaale.

Rootsi julgeolekujõududele lähedased allikad on tunnistanud, et seadus on peamiselt mõeldud Venemaa telefonikõnede ja internetiliikluse jälgimiseks, viitab Svenska Dagbladetis avaldatud artiklile

thelocal.se

.

«Meie geograafiline asukoht tähendab seda, et 80 protsenti Venemaa kontaktidest välismaailmaga käivad läbi Rootsis asuvate kaablite, » ütles tundmatuks jääda soovinud usaldusväärne allikas ajalehele.

Näiteks läbivad kõik Venemaalt saadetud elektronkirjad ja võetud telefonikõned teel Saksamaale, Ameerika Ühendriikidesse või isegi Hongkongi just nimelt Rootsis asuvaid sidekaableid, kusjuures suur osa optilistest kaablitest kuulub telekommunikastsioonifirmale TeliaSonera.

Uue seireseaduse kohaselt peavad Rootsi sideoperaatorid salvestama riiki sissetuleva informatsiooni ja võimaldama kogutud teabele kõigi riigiametite ligipääsu.

Meedia andmetel soovisid julgeoleku tagamisega seotud organisatsioonid ja valitsus seaduse tegelikku eesmärki hoida võimalikult kaua saladuses, et Venemaa ei suunaks oma arvuti- ja telekommunikatsioonisüsteeme ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles