Ashton jäi vastuste andmisega jänni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton
Catherine Ashton Foto: AFP / Scanpix

Möödunud kuul Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrgemaks esindajaks määratud paruness Catherine Ashton jäi Euroopa Parlamendi välisasjade komitee ees hätta.


«Ma ei teeskle, et mul on vastused kõikidele küsimustele, kuna ma sain alles möödunud neljapäeval teada, et ma pean seda tegema,» vastas Ashton europarlamendi välisasjade komitee liikme küsimusele, mis puudutas Euroopa Liidu vaatlejate lubamist okupeeritud Gruusia aladele, vahendas Daily Telegraph.

Sakslane Alexander Graf von Lambsdorff, kes kuulub europarlamendi Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu fraktsiooni, hoiatas Euroopa Komisjoni kaubandusvolinikuna töötanud ja nüüd ootamatult ELi esidiplomaadiks tõusnud Ashtonit selle eest, et jaanuaris peab ta astuma Euroopa Parlamendi ette, kus peab andma märksa adekvaatsemaid vastuseid, et oma valikut õigustada.

«Ma pean ütlema, et me soovime täpsemaid vastuseid, kui te tagasi meie juurde tulete,» ütles Lambsdorff.

Paljud vaatlejad ja Euroopa riikide avalikkus suhtub Ashtonisse umbusklikult ja viitab tema puudulikule kogemustepagasile võrreldes teiste samale ametikohale kandideerinud isikutega. Ametisse saamiseks peab Ashton pälvima nii Euroopa Parlamendi kui ka Euroopa Komisjoni toetuse.

«See kõik on täiesti uus. Mul pole bürood, mul pole kabinetti, mul pole meeskonda. Ma sain päranduseks tühja paberilehe ja praeguseks olen ma kirjutanud sellele üks või kaks väikest asja,» vastas Ashton, kes peab lisaks igakuistele ELi välisministrite kohtumistele hakkama juhtima ka loodavat Euroopa Välisteenistust.

Suurbritannia Iseseisvuspartei liige David Campbell Bannerman päris Ashtonilt aga tema rolli kohta tuumarelvavastases liikumises ning kuulduste kohta, nagu oleks Ashton toona saanud raha NSV Liidult.

«Ma ei võtnud raha üheltki kommunistlikult riigilt. Ma olen alati olnud leiboristliku partei liige,» väitis Ashton vastuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles