Venelased peavad oma suurkujuks Stalinit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelased valivad väljapaistavamat suurkuju oma ajaloos.
Venelased valivad väljapaistavamat suurkuju oma ajaloos. Foto: www.nameofrussia.ru

Venemaal läbi viidavat küsitlus väljapaistvaimate ajalooliste suurkujude pingerida juhib kindlalt Nõukogude Liitu pikka aega raudses haardes hoidnud ja impeeriumi Suures Isamaasõjas võiduni juhtinud Jossif Stalin.

Rossija telekanali ja Teaduste Akadeemia ajalooinstituudi  uuringus «Venemaa nimi. Ajalooline valik 2008» on tänaseks osalenud peaaegu poolteist miljonit inimest, vahendas Interfax.

Projekti veebilehel avaldatud reitingu kohaselt on Stalini poolt andnud hääle juba 178 577 inimest. Kunagisele diktaatorile järgneb tuntud poeet, laulja ja näitleja Vladimir Võssotski, kelle arvele on kogunenud 137 062 häält.

Nõukogude Liidu esimese liidri Lenini leiab tabelis kolmandalt realt samuti rohkem kui saja tuhande häälega. Kommunistliku revolutsiooni ohver, tsaar Nikolai II järgneb aga juba neljandana ning esiviisiku lõpetab poeet Sergei Jessenin.

Poolesajast populaarsemast nimest koosnevast pingereast pääsevad tosin väljapaistvaimat isikut sügisel toimuvasse kolmandasse vooru.

Nende seast leiab praegu veel esimese kosmonaudi Juri Gagarini, kurikuulsa tsaari Ivan Julma, lennuki- ja raketikonstruktori Sergei Koroljovi, õpetlase Mihhail Lomonossovi, poeedi Aleksandr Puškini, pühaku Radoneži Sergei ning imperaatori Peeter Esimese.

Napilt jääksid hetkel valitute seast välja aga suurvürst Aleksandr Nevski, esimene president Boriss Jeltsin ning veidi suurema vahega kirjanik Anton Tšehhov.

Venemaa ajaloo peasangar tehakse avalikkusele ametlikult teatavaks selle aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles