Laienemise järel juhitakse Euroopa Liitu kollektiivselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani kui Euroopa Liidu eesistujamaa on teinud ettepaneku, et liidu laienemise korral antaks uutele liikmesriikidele kolmeaastane kohanemisperiood, enne kui neist võivad saada eesistujariigid. See aga tähendab, et uued liikmed ei saa seda rolli iialgi üksi, kuna uut Euroopa lepingut ette valmistades on vanad liikmesriigid arvamusel, et tulevikus jaotatakse juhtimine mitme riigi vahel.

Kui Euroopa Liit midagi ette ei võta ja organisatsiooni laienemine on reaalsuseks muutunud, siis ei juhita Euroopa Liitu 2004. aasta juulikuust mitte Brüsselist, Londonist või Pariisist, vaid Vahemere kandist – nimelt Küproselt. Asi on selles, et eesistujamaad vahetuvad Euroopa Liidus kahe nimekirja järgi, millest üks on suurte ja teine väikeste riikide nimekiri. Peale Küprost oleks eesistuja funktsioon peagi ka Balti riikide käes. Kuid Euroopa Liidu suured ja staažikad liikmesriigid peavad tulevasi organisatsiooni liikmeid, nagu Küpros, Malta ja Balti riigid liiga väikesteks, kogenematuteks ja Küprost pealegi liiga ebastabiilseks selleks, et kohe eesistujamaaks saada. Võib juhtuda, et Küpros on sel ajal endiselt kaheks jagatud, ja praegu võtab eesistujarolliks ette valmistumine kaua aega. Praegune eesistujamaa Taani hakkas selleks ettevalmistusi tegema juba ligi neli aastat tagasi.Sellepärast teeb Taani ettepaneku, et uued liikmesriigid jääksid esimeseks kolmeks aastaks eesistujariikide nimekirjast välja, et anda neile võimalus organisatsioonis kohaneda. Kuid see tähendab ühtlasi, et uued liikmesmaad ei saa ilmselt kunagi eesistujariikideks. Praegused Euroopa Liidu liikmesriigid on suuremalt jaolt ühisel arvamusel, et aastal 2004, kui valmib uus Euroopa leping, kaotatakse pooleaastased eesistumisperioodid ära ja need asenduvad süsteemiga, kus üks suurriik ja mitu väiksemat liikmesriiki jaotavad omavahel juhtimisülesanded pikemaks perioodiks korraga. Kuigi uued liikmesriigid jäävad seeläbi ilma ”aust” juhtida Euroopa Liitu, loodab Taani valitsus, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid jäävad lõppkokkuvõttes Taani ettepanekuga nõusse. Või nagu ütles üks Küprose diplomaat: ”Me saame väga hästi aru, et uutel liikmesriikidel peab olema aega, et eesistujarolliks ette valmistuda, ja sellepärast on Taani ettepanek, et uued liikmesriigid jääksid kolm esimest aastat eesistujamaade nimekirjast välja, täiesti mõistlik. Meie jaoks on oluline vaid see, et vanade ja uute liikmesriikide vahel ei toimuks pikemas perspektiivis mingit diskrimineerimist.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles