Väidetavad surmaähvardused tõrjusid Haideri Vabaduspartei tüürilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austria valitsuskoalitsioon lõpetab tänasest ametlikult tegevuse, sillutades sellega tee erakorralistele valimistele. Valitsuskriisi esile kutsunud parempopulistliku Vabaduspartei vaimseks juhiks peetav Jörg Haider keeldub aga erakonda juhtimast, viidates väidetavatele surmaähvardustele.

Kui Vabaduspartei lõhenemine kuu algul ajas lõhki ka Austria valitsuskoalitsiooni, uskusid paljud, et parempopulistide telgitagune liider Jörg Haider võtab uuesti sisse ka erakonna ametliku juhi koha. Kahe aasta eest pidi Haider sellest loobuma, et päästa Austria Euroopa diplomaatilistest sanktsioonidest. Ometi teatas Karintia provintsi kuberneriks olev Haider nädalavahetusel üllatuslikult, et ei kavatse partei esimeheks kandideerida. Austria teleraadiokompaniile ORF antud intervjuus selgitas ta, et ühes Klagenfurti kohvikus ähvardati teda hiljuti surmaga. “Kui ma tahtsin kohvikusse siseneda, lähenes mulle üks inimene, keda ma hästi mäletan ning ütles: “Dr Haider, ärge sekkuge hävituslennukite ostmisesse ning vaadake hästi oma pere järele.” Haider on tugevalt vastu valitsuse plaanidele osta Austriale 18 Eurofighter Typhoon tüüpi hävituslennukit, eelistades sellele pigem maksukärpeid. Haideri sõnul võis militaarasjadesse sekkumine saada saatuslikuks ka maikuus mõrvatud Hollandi poliitikule Pim Fortuynile. “Mõne nädala eest ütles üks Pim Fortuynile väga lähedal seisnud reporter mind intervjueerides, et Fortuyni suurim viga oli lisada parteiprogrammi nõudmine, et Holland ei peaks tugevdama armeed maal ega õhus, vaid üksnes merel. See oli arvatavasti tema surmaotsuseks, sest paar päeva hiljem ta mõrvati,” arutles Haider. Vabaduspartei sisese võimuvõitluse tulemusena erakonna peasekretäri ametiposti maha panev Peter Sichrovsky nimetab Haideri loogikat absurdseks. Teiste parteide poliitikud usuvad aga, et Haider ei taha olla partei juhtfiguuriks 24. novembri valimistel, mis tõotavad tuua kaasa viletsa tulemuse. Vabaduspartel eelmiste valimiste aegne 27 protsendine toetus on kuivanud tänaseks kokku 14-le. Tänaseks tundub, et Austria parempopulistid on pärast raskeid heitlusi siiski juhthobuse leidnud. Eile andis oma nõusoleku lasta end laupäevasel kongressil Vabaduspartei juhina ametisse kinnitada senine transpordiminister Mathias Reichhold, keda peetakse Haideri üheks tugevamaks liitlaseks. Muude plaanide seas on ta lubanud tugevdada Vabaduspartei radikaalset tiiba, mis vastustab jõuliselt Euroopa Liidu laienemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles