Pöttering ei lähe olümpiamängude avamisele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers.
Läti president Valdis Zatlers. Foto: AFP / Scanpix

Hiina ja Tiibeti esindajate vahelised kõnelused selle kuu alguses lõppesid tulemusteta, mistõttu ei kavatse Euroopa Parlamendi president Hans-Gert Pöttering vastavalt varasematele hoiatustele olümpiamängude avatseremooniast osa võtta.

«Kuna kõnelused lõppesid lahenduseni jõudmata, olen ma otsustanud olümpiamängude avatseremooniast mitte osa võtta,» ütles Pöttering oma tänases pressiteates, avaldades seejuures lootust, et Hiina teeb edaspidi suuremaid jõupingutusi inimõiguste tagamiseks.

 

Pöttering kutsus aprillis Tiibeti vaimset liidrit dalai-laamat ja Hiina esindajaid üles konstruktiivsele dialoogile, kuid kõnelused pole tänaseni positiivset tulemust andnud.

 

Märtsis soovitas Pöttering Euroopa riikide liidritele boikottida Pekingis toimuvaid olümpiamänge protestiks Hiina võimude jõulisele käitumisele Tiibeti meeleavalduste mahasurumisel ja inimõiguste rikkumisel.

 

Prantsusmaa teatas aga täna, et president Nicolas Sarkoz võtab olümpiakutse siiski astu ning esindab ühenduse praeguse eesistujana Pekingis kogu Euroopa Liitu.

 

USA president George W. Bush teatas mõne päeva eest samuti oma kindlast otsusest osaleda olümpiamängude avamistseremoonial, samas näiteks Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Kanada peaminister Stephen Harper kavatsevad sinna mitte minna.

 

Briti peaminister Gordon Brown on teatanud, et ta ei ole kohal avamisel, mis toimub Pekingis kuu aja pärast, kuid läheb paar nädalat hiljem siiski Pekingisse lõputseremooniale, kus antakse olümpialipp üle järgmisele suvemängude korraldajalinnale, milleks on London.

 

Leta.lv andmetel on olümpiamängude avatseremooniale kavas minna ka Läti presidendil Valdis Zatlersil, kellele kohalik Tiibeti inimõiguste eest võitlev ühendus soovib saata selle tõttu avaliku protestikirja. Eesti president Toomas Hendrik Ilves on teatanud, et ei osale ei ava- ega lõputseremoonial tiheda ajagraafiku tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles