FT: Apple ostis muusikaportaali Lala.com

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple`i kaupluse kliendid proovivad iPhone`e..
Apple`i kaupluse kliendid proovivad iPhone`e.. Foto: AP Photo / Scanpix.

Apple ostis eile õhtul muusikaportaali Lala.com, mis ilmselt iTunes'i palju laule juurde toob ja võib muuta ka muusika eest maksmise korraldust.


Maailma juhtiv muusika jaemüüja Apple kinnitas küll ostutehingut, kuid keeldus avaldamast, mida nad Lalaga teha kavatsevad.

Seni on Lala lubanud kõiki laule ja albumeid üks kord tasuta kuulata.

Kui Apple võtab üle Lala tehnoloogia, mis võimaldab klientidel tasu eesti kõiki lugusid streamida ehk ilma allalaadimata ette mängida, tähendaks see iTunes'i jaoks suuri muutusi.

Hetkel on iTunes tasu eest allalaetava muusika osas maailmaturu mäekõrgune liider.

Lala tehnoloogiaga oleks iTunes vaid sammu kaugusel sellest, et endale tellijaskond soetada ja oma tegevust ka reklaamirahaga toetama hakata.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Lala California peakorter Palo Altos asub üsna Apple'i lähedal. Ettevõtet toetavad muuhulgas Bain Capital Ventures, Ignition Partners ja Warner Music.
Läbirääkimistega kursis oleva allika sõnul on Lala tasustamis-süsteem väga efektiivne ning aitaks Apple'il e-kaubanduse kulusid kõvasti kokku hoida.

Eilse üllatustehinguga avanevad Apple'ile ühtlasi uued võimalused iTunes'i suhtluskanaleid rikastada ning täiustada pakutava muusika soovitamise-kommenteerimise süsteemi.
Huvitav on ka Lala ülevõtmise taust ja kontekst, sest alles hiljaaegu ostis MySpace ära nende kaks digitaalmuusika-rivaali imeem ja iLike.

Suhtlusportaal MySpace, mis kulub News Corp'ile, on Amazon.com'i kõrval teine tõusev jõud, kes Apple'i pikaajalist ainuvalitsemist digitaalmuusika turul ähvardama on hakanud.

Nii Lala kui MySpace'i külastatavus tegi kuu aega tagasi suure hüppe ülespoole, kuna Google hakkas lauluotsijaid oma otsingumootoriga nende peale suunama.

Ilmselt on iTunes'i ärimudelit tarvis mitmekesistada ka seetõttu, et Apple'i juht Steve Jobs tegi hiljuti hindade osas muusikatööstusele teatava järeleandmise - kui varem oli iga laulu hind iTunes'is 99 senti, siis nüüd võib see valikuliselt ka kallim olla.

Tänavu maikuus kirjutas Warner kuludesse 29 miljonit dollarit, sealhulgas 16 miljonit imeemi ja 11 Lala investeeringutelt.

Samas ei avaldanud Warner, kui suureks ta nende turuväärtust hetkel hindab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles