Washingtoni loomaaed peab tagastama hiinlastele pandapoja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikides Washingtoni loomaaias elav nelja-aastane Panda Tai Schan peab kahe riigi vahelise kokkuleppe järel võtma ette teekonna Hiinasse.


2005. aasta juulis USAs sündinud panda saadetakse Hiinasse ilmselt järgmisel aastal, vahendas AFP. 

Tai Schani vanemad, 10-aastane Mei Xiang ja 11-aastane Tian Tian, saadi kümneks aastaks laenuks Hiina võimudelt, asendamaks pandapaari, mille Peking kinkis kahe suurriigi vahelise sõpruse märgiks USA-le 1972. aastal.Ka Tai Schani vanemad peaksid järgmise aasta lõpus vastavalt Pekingiga sõlmitud kokkuleppele tagasi kodumaale naasma.

Loomaaed pidi Tai Shani hiinlastele loovutama juba kahe aasta eest, kuid siis lubasid Hiina võimud karaupoja veel kaheks ja pooleks aastaks Washingtoni loomaaeda jätta. Nüüd Tai Shan kolimisest aga ei pääse ja peab võtma ette teekonna tagasi ajaloolisele kodumaale.

Washingtoni linnapea Adrian Fenty on nimetanud Tai Shani Ühendriikide pealinna kõige olulisemaks kodanikuks ja loomaaed on lubanud, et populaarse panda auks ilmub ka postmark.

Vabas looduses elab vaid umbes 1600 pandat, suurem osa neist Edela-Hiinas Sichuani provintsis. Umbes 120 pandat elab Hiina ja 20 väljaspool seda riiki asuvates loomaaedades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles