USA ja Venemaa pikendasid ajutiselt START-lepingut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läbirääkimised Washingtoni ja Moskva vahel kahe riigi tuumarelvaarsenali vähendamise üle pole andnud lõpptulemust, mistõttu otsustasid pooled ajutiselt pikendada eile aegunud START-1 lepingut.


Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Ühendriikide riigipea Barack Obama on varem korduvalt avaldanud lootust, et uus tuumarelvastuse piiramise lepe õnnestub sõlmida juba selle aasta jooksul, vahendas Reuters.

Uue tuumarelvastuse piiramise leppega tahetakse tuumalõhkepeade hulka vähendada allapoole 2002. aastal määratud arvust.

Selle oluliseks eelduseks on aga 1991. aastal Ühendriikide toonase riigipea George Bushi ja laguneva kommunistliku impeeriumi esindaja Mihhail Gorbatšovi vahel sõlmitud, kuid eile aegunud USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START) uuendamine.

Viimast on muu hulgas nimetatud ka kõige ulatuslikumaks relvastuskontrolli alaseks kokkuleppeks ajaloos, kuid pooltel pole õnnestunud seda uuendada. Leppe pikendamise üle peetavad läbirääkimised on jõudnud väidetavalt lõppfaasi, samas lepingut pooltelt lauale panna pole.

2002. aastal leppisid USA ja Venemaa pärast pikka aega kestnud kõnelusi kokku, et kümne aasta jooksul vähendatakse tuumarelvalõhkepäid 1700 kuni 2200ni, kuid 2008. aasta jaanuaris oli Ühendriikidel üle 5000 ja Venemaal üle 8000 lõhkepea.

Kumbi riik pole seni veel vihjanud, kui suures ulatuses võidakse lõhkepäid vähendada, kuid Moskva ja Washington näevad uues lepingus võimalust ilmutada koostöövalmidust hoolimata teravatest lahkhelidest NATO laienemise ja USA raketikilbiplaanide asjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles