Länts: sotsid arutasid Hiinas majandus- ja kultuurisuhteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randel Länts
Randel Länts Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Randel Läntsi sõnul arutas erakonna delegatsioon nädal aega kestnud visiidil Hiinas majandus-, haridus- ja kultuurisuhteid, kuid puudutati ka inimõiguste ja surmanuhtluse küsimust.

Kuigi Eestis on SDE Hiina Kommunistliku Partei kutsel toimunud visiiti kritiseeritud, ütles Länts, et sotsiaaldemokraadid viibisid Hiinas Eesti riigi esindajatena ega ajanud seal parteiasju.

Tema sõnul toimubki Hiina diplomaatiline suhtlus ühelt poolt riikide, teisalt aga parteidega, kusjuures kommunistlikul parteil on suhteid umbes 500 erakonnaga 160 riigis. Ta osutas, et näiteks 2006. aastal käis Hiinas Euroopa Rahvapartei ning sel aastal kavandab ametlikku visiiti ka USA Vabariiklik Partei.

Läntsi sõnul kohtus erakonna delegatsioon laupäeval lõppenud visiidil Hiina Kommunistliku Partei välissuhete osakonna ministri ja aseministriga, kellega olid kõne all Eesti ja Hiina majandussuhted. Samuti räägiti tema sõnul tulevasest EXPO maailmanäitusest, Tallinna saamisest kultuuripealinnaks, üliõpilaste vahetusest ja hiina keele õpetamisest Eestis, aga ka Euroopa Liidu ja Hiina suhetest, kuna visiidiga samaaegselt toimus Hiinas euroliidu tippkohtumine. «Rääkisime ka inimõiguste teemal,» lausus ta.

Veel kohtus SDE delegatsioon Läntsi sõnul rahvakongressi aseesimehega, kellega räägiti teiste teemade seas surmanuhtlusest, mis on Euroopa Liidu üks etteheiteid Hiinale. Samuti kohtusid sotsiaaldemokraadid peasekretäri sõnul Pekingi, Šenženi ja Šanghai linnajuhtidega ning külastasid Šanghai sadamat.

Läntsi sõnul käis delegatsioon ka Pekingi Suures Teatris, kus arutati võimalusi Eesti artiste sinna viia ja Hiina omasid Eestisse kutsuda. «Nende konkreetsete teemadega töötame veel edasi,» kinnitas ta.

SDE delegatsiooni nädal aega kestnud visiidil osalesid peale Läntsi partei aseesimehed Peeter Kreitzberg ja Katrin Saks, eurosaadik Ivari Padar ning riigikogu liige Indrek Saar.

Sotsiaaldemokraatidega üheaegselt viibis Hiinas visiidil ka parlamendi väliskomisjoni delegatsioon, kuhu kuulusid sotsiaaldemokraat Sven Mikser, reformierakondlane Ivi Eenmaa, roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Marko Mihkelson ja keskerakondlane Toomas Varek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles