Rumeenia president kuulutas samuti valimisvõitu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraat Mircea Geoana.
Sotsiaaldemokraat Mircea Geoana. Foto: Reuters / Scanpix

Rumeenia president Traian Basescu kuulutas samuti valimisvõitu pühapäeval peetud presidendivalimiste teises voorus, mida enamikes lävepakuküsitlustes juhib napilt vasakpoliitik Mircea Geoana.

«Oleme võitnud koos (rahvaga). Meie võit on võit kõikide rumeenlaste jaoks, kes tahavad paremat elujärge,» ütles Geoana oma toetajatele.

Samas ütles Basescu, et valimised on võitnud hoopis tema.

«Mina võitsin. Võin teile kinnitada, et õiged küsitlused näitavad, et ma olen alistanud Mircea Geoana,» ütles Basescu oma toetajatele.

«Arvan, et meil puudub hetkel selge võitja ning peaksime ootama, kuni hääled on loetud,» ütles Rumeenia akadeemilise seltsi analüütik Laura Stefan ja lisas, et kui võitja selgub, moodustub valitsus väga kiiresti. «Iha kuuluda valitsusse on väga tugev kõikides parteides.»

Poliitkommentaatori Cristian Patrasconiu sõnul on olukord äärmiselt keeruline. «Puudub selge võitja. Lävepakuküsitlustes ei kajastu diasporaa hääled, kust Basescu võib võita täiendava protsendipunkti üleüldisesse seisu,» sõnas ta.

"Olukord pole kiita, see pikendab pinget ja, kui kaotaja pool kavatseb tulemused kahtluse alla seada, võib pikendada patiseisu.

Avalik-õigusliku telekanali TVR tellimusel korraldatud CURSi küsitluse kohaselt toetas Geoanat 50,8 ja praegust riigipead 49,2 protsenti küsitletuist. Uuringu veaprotsent oli üks.

Eratelekanali Realitatea tellitud Insomari instituudi küsitlus andis Geoanale toetust 51,6 ja Basescule 48,4 protsenti.

Enam-vähem sama näitas ka uuringufirma CCSB küsitlus, ent CSOP kohaselt toetasid kumbatki kandidaati täpselt pooled valijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles