Itaalia lahkab aastakümnete tagust “Vatikani pankuri” mõrvalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalias arutatakse taas ligi 20 aastat tagsi ühe Londoni silla alt pooduna leitud pankur Calvi juhtumit. Kohtueksperdid kinnitavad nüüd, et Roberto Calvi tapeti, kuigi esialgu käsitleti tema surma enesetapuna. Pankuri perekond on samas alati väitnud, et Calvi mõrvati, kuna ta oli seotud finantsafääridega, kuhu olid segatud nii toonased Itaalia tipp-poliitikud kui ka Vatikan.

Lähedaste sidemete tõttu Vatikaniga “Jumala Pankuriks” hüütud Roberto Calvi juhtumit on Itaalias viimased 20 aastat peetud enam tähelepanu äratanud lahenduseta mõrvalooks, mis iseloomustab teatud ajajärku Itaalia lähiajaloos. 20 aastat on itaallased oodanud vastust küsimusele, kas 1982. aasta juuni kuu varahommikul ühe Londoni silla alt pooduna leitud pankur Roberto Calvi sooritas enesetapu või ta mõrvati. Mõni päev pärast seda müstilist surma Londonis pankrotistus Itaalias Roberto Calvi juhitud, kuid Vatikani kontrollile allunud, kahtlaste finatsafääridega seotud Ambrosiano Pank. Hiljem kasvas sellest juhtumist välja Teise maailmasõja järgse Itaalia suurim finantsskandaal, mis viitas paljude toonaste tipp-poliitikute seotusele maffiaga. Pankuri praegu Kanadas elav poeg Carlo Calvi on alati kinnitanud, et ta isa tapeti. Nii nõudsid omaksed nelja aasta eest täiendava kohtuekspertiisi tegemist. Rooma kohtunike palvel Roberto Calvi surnukeha uurinud kolm Euroopa tipptasemel kohtueksperti kinnitavad pärast aastaid kestnud ekspertiisi nüüd oma 11-leheküljelises raportis, et pankur Calvi tõepoolest mõrvati ja tegu ei saanud olla enesetapuga, nagu on Londoni politsei 1982. aastal ametlikult Calvi surma põhjuseks märkinud. Kohtuekspertide hinnangul pole Calvi kaelalülidel vigastusi, mis oleksid tekkinud juhul, kui mees ennast ise üles oleks poonud. Samas ilmneb ka, et Calvi käed pole puutunud kive, mis pärast tema surma ta riiete taskutest leiti. Itaalia meedia väitel oletavad kohtueksperdid, et Calvi tappis maffia, kuna pankur ei tasunud neile võlga. Roberto Calvi poeg Carlo on küll nõus, et tema isa tappis maffia, kuid kolmanda ja äärmiselt mõjuvõimsa osapoole nõudmisel. Siit viivad niidiotsad Carlo Calvi kinnitusel Itaalia toonaste poliitikute ja Vatikanini. Ajalehele La Repubblica antud intervjuus kinnitab Carlo Calvi, kes näeb oma isas pigem naiivset ohvrit kui kurjategijat, et on viimased kakskümmend aastat elanud sooviga isa mõrva tellinud poliitikud kohtu ette tuua. Carlo Calvi hinnangul sai tema isa jaoks saatuslikuks see, et ta teadis liiga palju Vatikani, maffia, salateenistuste ja korrumpeerunud poliitikute sidemeist. Calvi juhtumiga tegelev Rooma prokurör Salvatore Vecchione kinnitab, et Itaalia kohtuvõimud pole seni Calvi surnukeha ekspertiisi tulemuste osas ametlikku seisukohta võtnud. Seega pole ka selge, kas Jumala pankuriks hüütud Roberto Calvi surmajuhtumi osas algab nüüd, 20 aastat hiljem, ka uus kohtuprotsess. See oleks aga äärmiselt ebamugav paljudele endisaegsetele Itaalia tipp-poliitikutele ja Vatikanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles