Soome politsei: riigis valmistatakse ette kahte suurröövi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: www.poliisi.fi

Soome keskkriminaalpolitsei sai välismaalt luureteavet, mille järgi kavandatakse Soomes praegu kahte suurröövi, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.


Korravalvurid ei saa ettevalmistustesse sekkuda, kuna seaduse järgi on keelatud röövimine ja selle katse, kuid mitte kavandamine. Näiteks Rootsi seaduste järgi saab inimesi karistada ka kuritegude ettevalmistamise pärast.

«Me teame, et Soomes käib kahe röövimise ettevalmistamine. Me ei tea, millises staadiumis need on ega ka seda, kas neid kunagi ellu viiakse,» rääkis ajalehele keskkriminaalpolitsei kriminaaluurija Teijo Ristola.

Politseil pole ka informatsiooni, kas planeerijad kavatsevad kuritegusid sooritada ise või müüvad nad plaani teistele edasi.

Ristola sõnul on röövide kavandajad kõrgemat klassi professionaalid. Ta ei soovinud avaldada, mis riigist nad on pärit.

Soome keskkriminaalpolitsei andmetel on varasemate sarnaste asjade taga olnud rootslastest kriminaalid, kes on koostanud täpseid plaane ja müünud valmis projekte teistele Rootsi jõukudele.

Ristola rääkis, et politsei saab kõige varem sekkuda siis, kui kavandatava rööviga seotud inimesed jäävad vahele mingi muu kuriteoga, näiteks autovarguse või illegaalse relva omamisega.

Politseil on kahtlus, et näiteks oktoobris Pyhäjärvil kinni jäänud nn sularahaautomaatide jõuk oli ostnud tegevusplaani kellegi teise käest.

Arvatavasti viibis seni veel tundmatu isik Soomes kaheksa kuud, mille jooksul ta koostas sellele jõugule ülitäpse tegevusplaani.

«Plaan sisaldas teavet põgenemisteede ja lähima politseijaoskonna asukoha kohta. Sinna oli märgitud ka ärandatud sõidukite peidupaigad ja teised peidukohad, mida saab kasutada pärast röövimist. Plaanis oli kirjas, millal sularahaautomaate täidetakse,» rääkis Ristola.

Kõnealune grupeering tühjendas Soomes tõenäoliselt neli sularahaautomaati. Politseil on andmeid, et plaanis oli lisaks veel seitsme automaadi tühjendamine. Juhtumite uurimine on pooleli.

Keskkriminaalpolitsei andmetel oli ka näiteks Soome Panga Turu filiaali siseõuel rahaveoauto tühjendanud rootslased ostnud tegevusplaani ühelt teiselt kuritegelikult jõugult. See rööv leidis aset 2007. aasta veebruaris.

Kurjategijate saagiks langes oletatavasti 1,5 miljonit eurot, millest plaani koostajad said viiendiku. Raha pole siiani leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles