Applebaum: mu auto ei plahvatanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane ja ajakirjanik Anne Applebaum.
Ajaloolane ja ajakirjanik Anne Applebaum. Foto: Peeter Langovits

«Mõned teist on seda kuuldes võib-olla sügavalt pettunud, aga ei - mu auto ei plahvatanud eelmisel nädalavahetusel,» alustas ameeriklannast ajakirjanik Anne Applebaum oma eilset postitust

Washington Posti blogis

.


Pühapäeval uudisteagentuuri AFP läbi ka Postimees.ee-sse jõudnud teade, nagu oleks Applebaumi auto laupäeva õhtul Varssavis plahvatanud ja naine sellest imekombel vigastusteta pääsenud, on Applebaumi sõnul väljamõeldis.

«Sõitsin Varssavi eeslinnas sõbra juurest kodu poole, kui mu mootor välja suri,» kirjutas ta. «Üritasin autot taas käivitada, vajutasin gaasipedaali, kuulsin väikest plahvatust ja nägin leeki. Kapoti alt hakkas suitsu tulema, kuid ma ei tahtnud seda avada. (Tagantjärele vaadates oli see halb samm, kuid olen filmides näinud, mis juhtub suitsevate autodega.) Keegi helistas tuletõrjesse, mis ilmselgelt ei võtnud mu muresid väga tõsiselt.»

Applebaumi sõnul avanes umbes 20 minutit hiljem kohale jõudnud tuletõrjujatele aga võimas vaatepilt: suured valged suitsupilved ja leegid. Põles mootor, mitte terve auto ning sündmuspaigale saabunud politseinik arvas, et selle põhjustas ilmselt mingi imelik mehaaniline rike.

Politseinik muutus aga murelikumaks, kui Applebaum ütles talle, et auto kuulub ühiselt talle ja tema abikaasale, Poola välisministrile Radek Sikorskile. Politseinik helistas oma ülemusele, kes omakorda helistas salateenistusele.

«Üleliigse ettevaatusabinõuna otsustas salateenistus auto üle kontrollida ja minuga koos ühe päeva ringi tolkneda. Okei, mõtlesin ma. See on nende töö. Niimoodi käitutaks igas riigis,» kirjutas Applebaum.

Asi lekkis tema sõnul seejärel Poola tabloididele, kes muidugi üle reageerisid ja asja üles puhusid. Ootamatum oli tema jaoks aga see, et päev hiljem hakkas ta saama murelikke kõnesid oma sõpradelt Londonis, kus ajaleht The Times oli kirjutanud loo pealkirjaga «Ameerika kirjanik Anne Applebaum on pärast autoplahvatust politseikaitse all» ning maininud kurjakuulutavalt, et nii tema kui tema poliitikust abikaasa on Kremli teravad kriitikud.

Applebaum kirjutas Timesi korrespondendile ja palus tal see naeruväärne lugu maha võtta. Times lubas asja uurida. Uurimine kestnud terve päeva. Vahepeal kirjutas sarnase loo Daily Telegraph, mis siiski artikli pärast seda, kui Applebaum neile helistas, maha võttis.

Ajakirjanik sai ühe sõbra abil teada ka sellest, et «Eesti ajakirjandus on «intsidendist» äärmiselt erutunud».

Kella viie ajal õhtul oligi Times oma lugu muutnud, märkides, et Applebaumi auto süttis põlema, et asja uurib politsei ning et ta pääses vigastusteta.

Applebaumi sõnul on kogu loo juures aga kõige veidram see, miks Rupert Murdochi meediakontserni lipulaev The Times kajastab uudisena asjaolu, et Anne Applebaumi auto põlema süttis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles