Permi kuberner: tragöödia põhjuseks olid kinniehitatud evakuatsiooniteed

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäev oli Venemaal Permi ööklubi ohvriterohke põlengu tõttu leinapäev. Lipp on pooles mastis riigiduuma hoonel Moskvas.
Esmaspäev oli Venemaal Permi ööklubi ohvriterohke põlengu tõttu leinapäev. Lipp on pooles mastis riigiduuma hoonel Moskvas. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa Permi krai kuberner Oleg Tširkunov peab ööklubiga Lonkav Hobune juhtunud tragöödia põhjusteks hoone ebaseaduslikku rekonstrueerimist, mille käigus suleti evakuatsiooniteed.


«Minu hinnangul on tulekahju põhjuseks pürotehnika. Tragöödia põhjus see aga pole. Laias laastus ei ole nii oluline, millest põleng alguse sai. Noh, algas see tikust. Mis siis teha, kas tikud ära keelata? Loomulikult pole õige, et seal kasutati pürotehnikat,» rääkis kuberner ajalehele Izvestija antud intervjuus.

«Kohutav on aga hoopis muu: inimesed hukkusid teisel põhjusel. Nad jäid lõksu, kuna ebaseadusliku rekonstrueerimise käigus olid evakuatsiooniteed kinni pandud.»

2001. aastal kooskõlastati projekt, mis nägi ette kaupluseruumide ümberehitamist maksimaalselt 50 inimesele mõeldud kohvikuks.

Tširkunovi sõnul pidid fassaadipoolses küljes paiknema suured aknad-vitraažid, mis olid mõeldud inimeste evakueerimisteedeks tulekahju korral.

2003. aastal võeti objekt kasutusse, pärast seda tekkisid dokumentide kausta kaks tehnilise inventariseerimiskeskuse tunnistust: üks oli pärit aastast 2007 ja teine augustist 2009. Nende järgi pole hoonel vitraaže, hoone põrandapind on 460 ruutmeetrit.

Ehitise tegelik seis tehti kindlaks aga alles pärast põlengut, rääkis kuberner. Krai tehnilise inventariseerimiskeskuse ametnikud mõõtsid hoone uuesti üle ja selle järgi on põrandapinda 666,9 ruutmeetrit.

Ta selgitas, et pärast 2003. aastat ehitati piki fassaadi sein, mis ühendas ehitisega veel 200 ruutmeetrit. Rendiraha selle pinna eest riigi rahakotti ei jõudnud. «Tähtsaim on aga see, et just see sein tõkestas tee evakuatsiooniks mõeldud väljapääsudeni,» selgitas kuberner.

Ajavahemikus 2002-2004 viidi läbi ebaseaduslik rekonstrueerimine, vastutavad ametnikud aga varjasid oma teavet.

Eile teatati, et ametkondliku juurdluse toimumise ajaks eemaldati töölt Permi krai tehnilise inventariseerimise keskuse juht Tatjana Magzumova ja Permi linna Lenini rajooni ülem Ivan Voronov.

Need organid, kes pidid kontrollima tuleohutuse eeskirjade täitmist, «ei märganud» millegipärast, et seal pole tegemist mitte 50-kohalise kohvikuga, vaid täiesti noobli restoraniga mitmesajale inimesele, rääkis Tširkunov.

Tegelikult võis seda märgata interneti ülesriputatud fotodelt, lisas kuberner.

Ta lisas, et on täiesti nõus föderaaljõudude otsusega vabastada töölt tuleohutuse järelevalve ameti juhtivtöötajad.

Varem oli Permi krai ühiskondliku julgeoleku minister Igor Orlov juba rääkinud, et dokumentides polnud ette nähtud, et Lonkava Hobuse ööklubisse mahuks nii palju inimesi.

5. detsembri ööl puhkenud tulekahjus hukkus vähemalt 121 inimest, vigastatuid on sadakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles