Clinton: USA ja Venemaa on lähedal uuele tuumarelvaleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Hillary Clinton ütles täna, et on vaid aja küsimus, mil Ühendriigid ja Venemaa sõlmivad oma tuumarelvastuse vähendamiseks uue leppe.

Clintoni sõnul andsid USA läbirääkijad talle neljapäeval lühiülevaate venelaste viimastest valupunktidest, mis tuleb lahendada enne lõpusirgele jõudmist strateegilise relvastuse vähendamise leppe (START) kõnelustel.

«Töötame väga kõvasti START-i lõplike läbirääkimiste kallal,» ütles Clinton ajakirjanikele ja lisas, et tema hinnangul püüavad mõlemad osapooled leppega võimalikult kiirelt ühele poole saada.

Vaid päev pärast START-leppe tähtaja lõppemist 5. detsembril 1991. aastal asusid külma sõja endised vaenupooled kindlasõnaliselt sammuma leppe järglase sõlmimise suunas.

Tõsised läbirääkimised algasid pärast selle aasta juulit, mil USA president Barack Obama ja tema Vene kolleeg Dmitri Medvedev seadsid paika leppe üldraamistiku.

Presidendid leppisid kokku, et mõlemad pooled vähendavad tuumapeade arvu vahemikku 1500 kuni 1675 ning tuumapeade kandjate arvu vahemikku 500 kuni 1000.

Ühendriikidel on ametliku teate kohaselt umbes 2200 tuumalõhkepead, Venemaal arvatakse olevat tuumalõhkepäid umbes 3000.

Mõlema osapoole läbirääkijate hinnangul on leppe allkirjastamine lähinädalate kui mitte -päevade küsimus.

Venemaa päevaleht Kommersant vahendas esmaspäeval Vene kõrgeid ametnikke, kelle kohaselt soovivad nad lepet 18. detsembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles