USA moslemiviisik läks Pakistani «pühasse sõtta»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Alexandrias asuv mošee, milles tegutseb islamiorganisatsioon Islamic Circle of North America
USAs Alexandrias asuv mošee, milles tegutseb islamiorganisatsioon Islamic Circle of North America Foto: AFP / Scanpix

Pakistanis peeti kinni viis USA noort moslemit, kes läksid sellesse riiki «pühasse sõtta».

Üks noormeestest oli teinud enne kodumaalt lahkumist 11-minutilise video, milles tõdes, et «noored moslemid peavad andma oma panuse uskmatute vastu võitlemisel», kirjutab The New York Times.

Videos tsiteeriti ka Koraani ning räägiti islami- ja lääneriikide vahelisest konfliktist.

Mosleminoorte kogunemiskohaks on Washingtoni lähedal Alexandrias asuv mošee, milles tegutseb ka organisatsioon Islamic Circle of North America. Need noored olid selle ühed juhtliikmed.

Juhtumi päevavalgele tulek tekitas probleemi, et USA moslemiringkonnad on hakanud muutuma äärmuslike vaadetega ohtlikeks rühmitusteks.

Kõigi Pakistani läinud meeste elukoht on Põhja-Virginia osariigis. Kolme mehe esivanemad on pakistanlased, ühel egiptlased ja ühel jeemenlased.

USA Föderaalne juurdlusbüroo FBI hakkas neid otsima novembri lõpus, kui meeste pereliikmed teatasid nende kadumisest.

Pakistani ametivõimude andmetel peeti mehed kinni selle nädala esmaspäeval Sarghodas äärmusrühmituse Jaish-e-Muhammed liikmele kuluvas majas. Ameeriklastele esitati süüdistus terrorismis.

Islamiorganisatsiooni Jaish-e-Muhammed oli väidetavalt 2001. aastal India parlamendile tehtud pommirünnaku ja 2002. aastal USA ajakirjaniku Daniel Pearli tapmise taga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles