NYT: turvatöötajad osalesid CIA salaoperatsioonides

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blackwateri turvatöötajad USA sõduritega Iraagis.
Blackwateri turvatöötajad USA sõduritega Iraagis. Foto: AP / Scanpix

Eraturvafirma Blackwater Worldwide töötajad on osalenud USA Luure Keskagentuuri (CIA) mitmes kõige tundlikumas operatsioonis, sealhulgas mässuliste vastu Iraagis ja Afganistanis.


Blackwater' roll Afganistanis algas 2002. aasta alguses, kui CIA palkas eraturvafirma valvama oma esindust Kabuli Ariana hotellis, kirjutas nytimes.com, vahendas uudisteagentuur BNS.

Blackwater, mida praegu tuntud nime all Xe Services, palgati ka turvama CIA keskust Bagdadis pärast USA juhitud invasiooni 2003. aastal.

Leht ütles, et Blackwater' roll mõlemas konfliktis aga muutus järsult, kui firma töötajad alustasid julgeoleku tagamist CIA agentidele mitmes erioperatsioonis, sealhulgas ühistel missioonidel eriüksustega Delta Force ja SEALS.

Haarangud arvatavatele mässulistele Iraagis hakkasid aastatel 2004-2006 toimuma peaaegu igal ööl.

Times viitas mitmele endisele Blackwater' töötajale, kelle sõnul muutusid mässuliste vangistamise ja tapmise operatsioonid Iraagis ja Afganistanis nii rutiinseks, et eraturvafirma töötajatest said missioonidel pigem partnerid kui CIA agentide turvajad.

Blackwater' nimi sattus Iraagi sõjas tähelepanu keskmesse pärast 2007. aasta septembris toimunud intsidenti, kui firma töötajad väidetavalt tapsid 14 relvitut tsiviilisikut, eskortides USA diplomaatide konvoid läbi Bagdadi. Vahejuhtumis sai haavata paarkümmend inimest.

New York Times teatas augustis, et CIA palkas Blackwater' töötajaid salaprogrammi jaoks, mille eesmärgiks oli jõuda jälile ja tappa terrorivõrgustiku Al-Qaeda tähtsaid juhte. Programm läks maksma mitu miljonit dollarit, kuid ühtegi kõrget mässulist kätte ei saadud ega hävitatud, kirjutas leht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles