Žirinovski: Vene-Läti pingete põhjuseks oli Vike-Freiberga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaira Vike-Freiberga.
Vaira Vike-Freiberga. Foto: Reuters / Scanpix

Vene Liberaaldemokraatliku Partei esimehe Vladimir Žirinovski meelest on Moskva ja Riia vahelised suhted paranemas ning peamiseks takistuseks sellele oli varem Läti eelmine president Vaira Vike-Freiberga.


Riigiduuma asespiiker Žirinovski ütles usutluses BNSile, et Vike-Freiberga suutmatus kahepoolseid suhteid normaliseerida oli peamine põhjus, miks Läti ekspresident ei saanud ühtegi kaalukat rahvusvahelist ametikohta, vahendas uudisteagentuur BNS.

Küsimusele, kas Vene-Läti suhted on paranenud, vastas Žirinovski: «Muidugi, see naine on ju läinud! Kui Lätit juhtis see naine, teravnes kõik... Venelased, viin, heeringas... Kuule, sina ei käinud sellest kallist sõjast läbi! Sa istusid Ameerikas, peesitasid, aga vene sõdur käis sel ajal mööda Euroopat näljas ja pesemata... Kujutad sa ette, talle ei meeldi, et keegi kallab 9. mail viina ja sööb heeringat! Ma räägin fanatismist. Tema ei sõdinud. Lätlane, kes sõdis, niiviisi ei ütle, sest tema teab, mis asi on sõda. Tema (Vike-Freiberga) ei tea, ta puhkas Ameerikas.»

Žirinovski arvates oli just Vike-Freiberga Vene-Läti suhetes probleemne tegelane: «Ta ajas suhted teravaks. See, et ta ei pääsenud ÜROsse ega Euroopa Komisjoni, räägib iseenda eest... Nad kardavad teda. Kui ta ei suuda siluda suhteid Venemaaga, kuidas saaks anda talle euroopalikus mastaabis juhtivat ametit?»

Duuma aseesimees rõhutas, et Venemaa ei kavatse naabritega vaenu pidada, kuid kaitseb oma kodanikke kõikide vahenditega: «Pole vaja suhteid halvendada. Meie ei kavatse kellegagi suhteid halvendada. Kuid me kaitseme kõiki oma kodanikke, kus nad ka ei viibiks. Diplomaatiliste sammudega, majanduslike, poliitilistega... Kui nad langevad agressiooni ohvriks, siis ka sõjalise jõuga.»

«Kui te olete meie naabrid, siis me tahame häid suhteid kõikide meie naabritega. Baltikumiga, Mongooliaga. Miks meil peaksid olema halvad suhted? Läti elanikest on 40 protsenti venelased. Olgu nad pealegi NATOs, kui nad nõnda otsustasid,» ütles liberite juht.

Vike-Freiberga vihastas paljusid venelasi välja 2005. aasta kevadel, kui ta võidupüha eel kurtis, et venelased tavatsevad sõja lõpu aastapäeval «laotada vobla ajalehele, juua viina ja laulda tšastuškasid ning ühtlasi meenutada, kuidas nad Baltimaid kangelaslikult vallutasid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles