Läti poliitikud said Lembergsilt 7 miljonit dollarit «stipendiumi»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: SCANPIX

Läti poliitikud said kuue aasta jooksul Ventspilsi linnapealt Aivars Lembergsilt seitse miljonit dollarit nn stipendiumi ning kaks peatunnistajat on praeguseks surnud, kirjutas ajaleht Diena täna.


Ajaleht avaldas lõike «stipendiaatide nimekirjast» ehk poliitikutest, kellele Lembergs pistist andis. Diena andmetel laekus toetus aastatel 2001-2007 ja maksed olid regulaarsed nagu kuupalk.

Suurema osa rahast said väidetavalt parteid ja neile lähedased isikud.

Lehes avaldatud fragmentide põhjal otsustades olid suurimad «stipendiumisaajad» Uus Aeg ning Roheliste ja Talurahva Liit. Kõigi erakondade juhid on seni süüdistused tagasi lükanud.

Raha kandsid «stipendiumiarvetele» Liechtensteinis registreeritud offshore' kompaniid Marvin ja Vitale ning firma Info Konts.

Vitalet juhtis Lembergsi kassiirina tuntud Laimonis Junkers, kes mõnedel andmetel suunas «stipendiumifondi» rahavooge ja kulutusi. 2007. aastal kahtlustati teda seoses ühe Ventspilsi ametnike kohtuasjaga ja varsti pärast seda kadus ta Lätist. Tänavu oktoobris selgus, et ta suri 55-aastaselt Paraguays.

Tähtis tunnistaja oleks võinud olla ka Ventamonjaks keemia- ja naftatoodete terminali endine juht Krists Skuja, kes suri veebruaris 65-aastaselt.

Kahe peatunnistaja surm ei ole ainus asjaolu, mis pidurdab juhtumi uurimist ja muudab selle keeruliseks. Probleeme põhjustab ka asjaolu, et «stipendiumi» maksti sularahas ning suurem osa võimalikest saajatest ja «stipendiumi» maksja eitavad seda.

Läti peaprokurör Janis Maizitis teatas hiljuti riigiraadios, et prokuratuur on leidnud tõendeid «Lembergsi stipendiaatide nimekirja kohta» ja mõned «stipendiumisaajad» on rahasaamise omaks võtnud.

Lembergs nõuab aga prokuratuurilt tõendeid nimekirja olemasolu kohta, mis näitaksid, et ta andis riigiametnikele altkäemaksu enda kasuks langetatud otsuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles