USA uuring: kompuutertomograaf suurendab vähiriski

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Kompuutertomograafid kiiritavad patsienti palju rohkem kui varem arvati ning võivad igal aastal mängida oma rolli 29 000 uues vähijuhtumis ja 14 500 surmas, vahendab ajaleht USA Today ajakirjas Archives of Internal Medicine ilmunud uuringuid.

Kompuutertomograafide kiiritust uurinud California ülikooli teadlase Rebecca Smith-Bindmani sõnul võib patsient saada ühest tomograafuuringust sama palju kiiritust kui 74 mammogrammist või 442 rindkere röntgenpildist.

Smith-Bindmani sõnul on kompuutertomograafid kõige ohtlikumad noortele inimestele. Tema uuringu andmeil saab iga 150. 20-aastane naine, kellele tehakse südame kompuuteruuring, hiljem selle tõttu vähi.

Samas ei nõustu nende väidetega sugugi kõik arstid. Ameerika Radioloogiakooli esimees James Thrall ütles, et teadlased pole suutnud siiani kindlaks teha, kas väikesed radiatsioonikogused suurendavad vähiriski või suureneb kasvaja oht alles siis, kui radiatsiooni annus ületab teatud piiri.

Thralli sõnul on keeruline ka võrrelda vähki haigestumise sagedust kompuuteruuringutel käinud inimestel ja nendel, kel seda protseduuri vaja pole läinud. Tomograafilistele uuringutele saadetavatel inimestel võib olla näiteks juba enne terviseprobleeme, mis soosivad vähi teket.

Smith Bindman tunnistas, et tihti võivad uuringud kompuutertomograafiga päästa inimese elu. Samas on paljudel juhtudel tema hinnangul kahtlane, kas tomograafuuringud on teistest meetmetest paremad. Tema kolleegi Rita Redbergi väitel on kolmandik kompuuteruuringutest mittevajalikud.

Philadelphias Fox-Chase'i vähikeskuses diagnostikaga tegeleva Rosaleen Parsonsi hinnangul määravad tohtrid teinekord kompuuteruuringud mugavusest. Tema hinnangul peaksid patsiendid küsima arstidelt radiatsioonivabade alternatiivide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles