Valge Maja: USA-Vene tuumalepet sel nädalal ei allkirjastata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja läbi udu
Valge Maja läbi udu Foto: AP / Scanpix

USA ja Venemaa ei allkirjasta tuumarelvastuse kärpimise leppe START uut versiooni sel nädalal Kopenhaageni kliimakonverentsil, teatas Valge Maja eile.


USA presidendi Barack Obama esindaja Robert Gibbs ütles, et leppe allkirjastamise tseremoonia ei ole kavas, kui Obama lendab Euroopasse, et osaleda reedel ÜRO kliimakõnelustel.

Obama ja Vene president Dmitri Medvedev viibivad mõlemad sel nädalal Taani pealinnas ning üks Vene allikas ütles, et riigipead võivad allkirjastada kokkuleppe Kopenhaagenis.

«Me ei kavanda praegu allkirjastamise tseremooniat Kopenhaagenis ning me ei kavatse külastada sel reisil ühtegi teist riiki, et uus START lepe allkirjastada,» ütles Gibbs Valges Majas.

«Me kindlasti loodame, et jätkame läbirääkimistel edusamme, loodame, et saame asja peagi valmis. Ma ei tea, kas seda tehakse sel nädalal,» lisas Gibbs.

1991. aastal sõlmitud strateegilise ründerelvastuse vähendamise kokkulepe START oleks pidanud aeguma 5. detsembril, kuid Venemaa ja USA olid üksmeelel, et see jääb jõusse kuni uue kokkuleppe saavutamiseni.

Uue leppe allkirjastamine näitaks, et USA ja Venemaa varem pingelised suhted on paranemas.

Vene allikate teatel sõidab Medvedev Kopenhaagenisse kliimakonverentsile ning temaga ühineb välisminister Sergei Lavrov.

Lavrov ütles eelmisel kolmapäeval, et uus START lepe saab allkirjad lähiajal. Ta ei soostunud andma täpsemat teavet.

USA välisministeerium teatas varem, et kõnelustel tehakse edusamme, kuid veel on liiga vara öelda, millal läbirääkijad finišijoone ületavad.

«Me arvame, et oleme kokkuleppele väga lähedal,» ütles välisministeeriumi esindaja P.J. Crowley. «Meie eesmärk on saada asjaga ühele poole selle aasta lõpuks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles