Hobuseliha kaob Prantsuse restoranide menüüdest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobustel on põhjust rõõmustada, sest prantslaste isu nende liha järele on kõvasti kahanenud.
Hobustel on põhjust rõõmustada, sest prantslaste isu nende liha järele on kõvasti kahanenud. Foto: Caro / Scanpix

Läbi aegade on prantslased hobuseid hüvaks kehakinnituseks pidanud, kuid nüüd hakkab hobuseliha sealsete restoranide menüüdest kaduma. 

Prantsuse põllumajandusministeeriumi andmetel pole kriisiaeg hobuseliha tarbimist suurendanud ja seda sellest hoolimata, et hobuseliha kuulub traditsiooniliselt odavamate lihade sekka. Pigem ostavad prantslased praegu rohkem kanaliha, vahendas Reuters.

Protsentides on hobuseliha tarvitamine viimase paari aastaga kukkunud 12 protsendilt alla 1 protsendi.

Pariisis asuva restorani Le Central kokk märkis, et hobuseliha on traditsiooniline Prantsuse roog, kuid restoranidest on seda praegu väga raske leida. Põhjuseks on hobuseliha tarvitamise vastu suunatud kampaaniad ja avalikkuse negatiivne tähelepanu.

Hobuseliha tarvitamise vastu korraldab teiste seas kampaaniaid Brigitte Bardot nime kandev loomade heaolu eest võitlev organisatsioon. Nende andmetel saadeti mullu Prantsusmaal siiski tapamajja 15 800 hobust ja üle 7000 toodi välismaalt. «See, et inimesed hobuseid söövad, häirib meid ja me kavatseme kampaaniatega jätkata nii kaua, kuni see täielikult lakkab,» ütles organisatsiooni esindaja Constance Cluset.

Praegu on nende eesmärgiks, et riik arvaks hobused tootmisloomade kategooriast välja ja inimestele seltsi pakkuvate lemmikloomade sekka.

Kust on hobuseliha söömise traditsioon pärit, ei ole ühest seletust. Osa ajaloolasi väidab, et see sai alguse juba Napoleoni ajal, mil sõdurid olid näljast nõrkemise vältimiseks sunnitud lahingus langenud hobuste liha sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles