Kadri Liik: Gaidar aitas Venemaale turumajandust tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik
Kadri Liik Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse juhataja Kadri Liigi sõnul oli Gaidar üks nendest, kes pärast Nõukogude Liidu kokkukukkumist Venemaale turumajanduse tõi.


«Arvan, et tema reformid 1992. aastal olid väga ebapopulaarsed ja eks ta kannatas selle all, kui (tollane president Boriss) Jeltsin teda lõpuni ei toetanud,» ütles Liik Postimees.ee-le.

«Jeltsin muretses enda populaarsuse pärast ja ei taibanud majandusest piisavalt palju, et saada aru, millal ja mis asjaoludel reformid tööle hakkavad ja tahtis võib-olla näha natukene liiga kiireid resultaate.»

Liigi sõnul oli Gaidar pettunud, et president tema reforme kuigi järjekindlalt ei toetanud ja ta vallandas. «Ikka ja jälle Jeltsin läks tagasi teatud reformiagenda juurde, aga süsteemsust ja järjekindlust ei olnud,» märkis ta.

Pärast tipp-poliitikast taandumist tegeles Gaidar oma majandusinstituudis uurimistööga, kirjutas raamatuid ning üritas olla «vahepealsel positsioonil», s.t ei olnud otseselt võimukriitiline ega liialt võimusõbralik, nentis Liik.

«Mulle tundus, et tal oli tervis väga halb juba pikka aega, nägin teda viimati sügisel ja ta ei jätnud just tervisliku kandi pealt head muljet,» ütles Liik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles