Vene inimõiguslased said Strasbourgis kätte Sahharovi preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Sahharovi preemia laureaadid Oleg Orlov (vasakult teine), Ljudmilla Aleksejeva (paremalt teine) ja Sergei Kovaljov (paremal) poseerivad koos Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzekiga (vasakul).
Tänavuse Sahharovi preemia laureaadid Oleg Orlov (vasakult teine), Ljudmilla Aleksejeva (paremalt teine) ja Sergei Kovaljov (paremal) poseerivad koos Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzekiga (vasakul). Foto: AFP / Scanpix

Täna anti Strasbourgis Venemaa inimõiguskeskusele Memorial üle tänavune Euroopa Parlamendi Sahharovi-nimeline mõttevabaduse preemia, mis on pühendatud juulis julmalt mõrvatud aktivisti Natalja Estemirova mälestusele.


Memoriali nimel võtsid preemia ning sellega kaasneva 50 000 euro suuruse auhinnaraha vastu kolm Estemirova kolleegi - Oleg Orlov, Ljudmilla Aleksejeva ja Sergei Kovaljov, vahendas DPA.

Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek ütles, et tal on au preemiat just neile üle anda, kuid märkis, et tal on häbi, et säärase auhinna jaoks veel üldse vajadust on.

Orlov on praegu rühmituse esimees, Aleksejeva ja Kovaljov on juba eakamad aktivistid, kes võitlesid inimõiguste eest ka nõukogude ajal.

Tšetšeenias aset leidvaid inimõigusrikkumisi häälekalt kritiseerinud Estemirova (50) leiti juulikuus pärast röövimist Tšetšeenia pealinnas Groznõis samal päeval mahalastuna naabervabariigist Inguššiast. Ta oli ka 2006. aastal Moskvas mõrvatud uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja lähedane liitlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles