Eksperdid: Permi ohvrite suur arv on seotud vahtplasti isolatsiooniks kasutamisega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad ja lilled Lonkava Hobuse ööklubi ees Permis.
Küünlad ja lilled Lonkava Hobuse ööklubi ees Permis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Permi surmaklubi põlengut uurinud spetsialistide arvates on ohvrite nii suure arvu taga see, et süttis heliisolatsioonimaterjal, kirjutab Rossiiskaja Gazeta.


Klubi ruumides läbi viidud detailne uurimine näitas, et ripplagede peale oli pandud kiht vahtplasti. Ekspertiis tegi kindlaks, et põlengu ajal hakkas see materjal sulama ja ruumis levis hingemattev suits.

Vahtplasti põlemist võrreldi ajalehes Kommersant napalmiga.

Tulekahju ajal see sõna otseses mõttes valgus ööklubi sünnipäeva tähistanud inimestele peale.

Lisaks kõigele tekib vahtplasti põlemisel vesiniktsüaniid (sinihape) ja lämmastikoksiid. Inimese hukkumiseks piisab selle sissehingamisest üks-kaks korda, kirjutas Rossiiskaja Gazeta.

Uurijad ei märganud alguses kõnealuse materjali kasutamist, kuna klubi lage oli töödeldud tulekindla seguga ja see oli kergelt kahjustatud. Vahtplasti kasutamise eest kedagi karistada ei saa, sest Vene õigusaktid mingit nõuet selle isolatsiooni kohta ei sisalda.

Varem oli klubikülastajate massilise hukkumise põhjuseks nimetatud ebaseadlusliku renoveerimise käigus suletud evakuatsiooniteid, sest inimesed jäid majja lõksu. Põlengu taga on ka tuleohutuse eest vastutanud ametnike tegemata jäänud töö ja lohakus.

Kahjutuli ise läks lahti ruumides kasutatud pürotehnikast.

Vene tervishoiuministeeriumi andmetel lebab erinevates haiglates 80 Permi ööklubis Lonkav Hobune lahvatanud tulekahjus viga saanud inimest, neist 62 seisund on raske või äärmiselt raske.

Ministeeriumi pressiteate järgi on täna kella 11.00 (Moskva aja järgi) seisuga põlengus kannatada saanud inimestest 20 äärmiselt raskes seisundis, vahendas Interfax.

Moskva haiglates ravitakse 55, Peterburis 18, Permis viit ja Tšeljabinskis kahte surmaklubis vigastada saanud inimest.

5. detsembri ööl aset leidnud traagiline õnnetus on nõudnud vähemalt 149 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles