Pakistani ähvardab uus sisepoliitiline kriis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani presidendi Asif Ali Zardari jalgealune on kõikuma löönud.
Pakistani presidendi Asif Ali Zardari jalgealune on kõikuma löönud. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani ülemkohus otsustas eile kuulutada põhiseadusevastaseks amnestiamääruse, mis kaitses tuumariigi presidenti Asif Ali Zardarit ja tema lähikondlasi pistisesüüdistuse eest.


Analüütikute hinnangul nõrgestab Pakistani endise sõjaväelise riigipea Pervez Musharrafi ajast kehtinud kohtuotsuse tühistamine veelgi ebapopulaarse riigipea positsiooni, vahendas AFP.

BBC Newsi teatel on Pakistani peamine opositsioonierakond Pakistani Moslemiliiga (PML-N) nõudnud Zardari ja teiste valitsusliikmete tagasiastumist ja riigipea tegevuse uurimist. Viimast kaitseb presidendina aga immuniteet.

Zardari kandis 1997-2004 erinevate korruptsioonijuhtumite ja raha varastamise pärast ka vanglakaristust.

Tuumariigi sisepoliitiline kriis teeb aga muret nende lääneriikidest liitlastele USA-le ja Ühendkuningriigile, kelle hinnangul võivad sellest indu saada Pakistani naaberriigi Afganistani piiri lähistel end sisse seadnud terroriorganisatsiooni al-Qaeda ja islamiliikumise Talibani võitlejad ning mägistel aladel tegutsevad sõjakad hõimud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles