Venemaa loodab Tshetsheenia sõja lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terroriaktid on Tshetsheenias igapäevane nähtus. Pildil kannab mees süles vaipa mähitud tapetud last, kes sai surma, kui lõheainet täis veoauto sõitis kohaliku administratsiooni hoonesse Põhja-Tshetsheenias Znamenskojes. Moskva viimased sammud näitavad Kremli soovi Tshetsheenia sõda veel enne selle neljanda aastapäeva kättejõudmist võidukalt lõpetada, kuid vaatlejad kahtlevad sellise väljavaate reaalsuses.

Eelmisel nädalal läks Riigiduumas esimesel lugemisel üsna üksmeelselt läbi amnestiaseadus, mille kohaselt jäävad karistuseta 1. augustiks relvad maha pannud tshetsheenid. Vaid paar päeva varem oli teatavaks saanud, et tõenäoliselt seisavad Tshetsheenia presidendi valimised ees juba selle aasta oktoobris, parlament aga valitakse järgmise aasta algul.

Kommentaatorite hinnangul osutavad sellised sammud Kremlisse jõudnud teadvustusele, et ainuke reaalne lahendus sõjalise võidu lootuseta Tshetsheenia konfliktile on tshetsheenid lõhestada ning rajada vähemalt iseenda silmis seaduslik võim.

Referendum võltsitud

Selle esimene samm oli kahe kuu eest peetud referendum, kus ametlikel andmetel peaaegu kõik Tshetsheenia elanikud kiitsid heaks põhiseaduse, mis kinnistab vabariigi staatuse Venemaa osana.

Tõsi, inimõiguslased ja ajakirjanikud on hiljem tshetsheenidega vesteldes jõudnud järeldusele, et rahvahääletuse nii osavõtjate arv kui poolthääletanute osakaal on ilmselgelt võltsitud. See ei ole aga takistanud Moskval sellelt pinnalt edasi minna.

Samamoodi on kriitikalaine tabanud amnestiaseadust. Õigupoolest amnesteerib see ainult nii-öelda vaiksed võitlejad - kümme aastat tagasi haarav amnestia ei laiene neile, kes on tapnud või püüdnud tappa föderaalvägede või sisekaitsevägede esindajaid või toime pannud inimrööve.

Kriitikute kinnitusel võimaldab see amnestia alt välja jätta sisuliselt kõik, kes on haaranud relva võitluseks Vene vägede vastu, ja annab kohalikele võimuorganitele laialdased võimalused igasugusteks kuritarvitusteks.

Kremli soovil peaks Riigiduuma amnestiaseaduse vastu võtma lähima paari nädalaga, mille tulemusena võiks 1. augustiks või juhul, kui amnestia kehtivust pikendatakse, hiljemalt 1. septembriks oodata kuni tuhande mehe loobumist relvavõitlusest.

Vaatlejate arvamusel ei ole Riigiduumalt erilist vastuseisu amnestiaseadusele oodata. Liberaaldemokraatide üks liidreid Aleksei Mitrofanov proovis küll möödunud kolmapäeval arutelu üles võtta, süüdistades president Vladimir Putinit nii bandiitide kui peldikupottide puudumises, millesse bandiite uputada, kuid tema ettepanekut hääletamine edasi lükata toetas vaid 37 saadikut.

Kui uskuda Moskva allikaid, tähendaks tuhande iseseisvuslase relvade mahapanek nende jõu kahanemist kuni poole võrra - erinevatel Venemaalt lähtuvatel hinnangutel võitleb föderaalvägede vastu 2000 kuni 5000 meest.

Kui ka Putin oma kümne päeva taguses kõnes olukorrast riigis lubas ilmtingimata tagada, et «inimesed Tshetsheenias hakkavad elama normaalset inimelu», siis selle teostumist olukorras, kus Moskva pidevad kinnitused lahingutegevuse lõppemisest aina tühiseks osutuvad, on analüütikute arvates raske ette näha.

Tõsi, maailma tähelepanu on Tshetsheenia sõda viimasel ajal köitnud vaid ohvriterohkete suitsiidirünnakute kujul. Kuid tegelikult käib seal visa ja pidev sissisõda - siinkirjutaja e-postkasti saabub kui mitte iga päev, siis üle päeva kindlasti järjekordne teade mõne Vene kontrollpunkti või muu objekti tulistamisest.

Itaalia protesteerib

Vähemalt sama tihti tuleb ka teateid föderaalvägede järjekordsetest «puhastusoperatsioonidest». Lisaks sellele, et nende käigus pahatihti hukkub inimesi, kelle seos relvastatud iseseisvusvõitlusega pole sugugi kindel, on isegi ametlikel andmetel Tshetsheenias praegu teadmata kadunud vähemalt 1500 inimest.

Inimõiguslaste kinnitusel on föderaalvägede «puhastuste» käigus teadmata kadunuks jäänute hulk märksa suurem ning mõningad teated inimestelt, kel kadunu staatusest tagasi tavalisse ellu on õnnestunud pääseda, kinnitavad julmi ülekuulamisi ja piinamisi.

Seepärast on ka mõistetav, et Vene välisministeerium muutus üpris närviliseks, kui eelmise nädala algul kutsus Itaalia skandaalne poliitik ja publitsist Adriano Sofri ajalehes La Repubblica üles kõiki eurooplasi meeles pidama inimõiguste räiget rikkumist oma kodumandril võimsate demonstratsioonidega Tshetsheenia iseseisvuse toetuseks. Rooma linnapea avaldas arvamust, et demonstratsioon Itaalia pealinnas võiks teoks saada juuni teisel nädalavahetusel.

Mõistetavalt tervitas Sofri algatust ka Tshetsheenia valitsus, kes on juba mitu kuud püüdnud maailma tähelepanu oma uuele rahualgatusele.

Selle kohaselt võiks Tshetsheeniat ees oodata umbes Kosovo või Ida-Timori saatus: Vene vägede väljaviimine, tõenäoliselt ÜRO kontrollitavate rahvusvaheliste rahutagamisvägede sissetoomine, tshetsheeni relvaüksuste desarmeerimine ning hiljem rahvahääletus maa iseseisvuse üle.

Moskva ei ole sellist Tshetsheenia «vaikse lahkulöömise» plaani isegi mitte ametlikult kommenteerinud, kuid on mõistetav, et sellega soostumine on vähetõenäoline. Seda enam, et Kremlist vaadatuna sunnib ennast peale aeg.

President Putin tuli võimule ülipopulaarsena just tänu otsustavale käitumisele Tshetsheenia suhtes. Praeguseks on tema populaarsus omajagu kahanenud ning oma osa on selles kahtlemata ka suutmatuses aina enam ohvreid nõudvat sõda lõpetada.

Järgmised presidendivalimised aga seisavad ees juba tuleval kevadel ning ükski kommentaator ei kahtle, et Putini tagasivalimisele mõjuks see äärmiselt soodsalt, kui mõni kuu enne seda õnnestuks saavutada läbimurre Tshetsheenias - olgu see siis kas või ainult propagandavõit ja ainult Moskva poolt legitiimseks peetava režiimi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles