Paet: Euroopa Liit peab laienemist jätkama

Jarmo Siim
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
.
Välisminister Urmas Paet . Foto: Peeter Langovits.

Prantsusmaal Brestis Euroopa Liidu riikide Euroopa asjade ministrite kohtumisel sõnas välisminister Urmas Paet, et Lissaboni leppe jõustumisega viivitamine ei tohi häirida Euroopa Liidu edasist laienemisprotsessi.


Välisminister Paet lausus oma sõnavõtus, et ebamäärased sõnumid Euroopa Liidu kandidaatidele võivad tekitada pettumust neis riikides ja kahjustada reformiprotsesse.

«Igal juhul tuleb kõnelusi kandidaatriikidega varem kavandatud tempos ja sisus jätkata. Samuti tuleb Euroopa ühiskondadele Lissaboni leppe sisu paremini selgitada,» ütles ta. Paet avaldas lootust, et Horvaatiast võiks saada mõne aasta jooksul Euroopa Liidu liige, kuid kõnelusi peab jätkama ka teiste kandidaatidega.

Välisminister märkis, et kõik riigid, kellel Lissaboni leppe ratifitseerimisprotsess pooleli, kinnitasid, et nad jätkavad ratifitseerimisega, et vajalikud protseduurid sel aastal lõpule viia. «Selles kontekstis on oluline, et oktoobris Euroopa Liidu valitsusjuhtide kohtumisel oleks võimalik kujundada edasine seisukoht Lissaboni lepingu suhtes,» sõnas Paet.

Veel kõnelesid ministrid Euroopa merenduspoliitikast, ühtse mereruumi kujundamisest ning merekeskkonna kaitsest. Kuigi meretransport on kõige efektiivsem ja säästlikum transpordiliik, suurendab intensiivsem laevaliiklus koormust merekeskkonnale. Õnnetus-ja reostusohtudega tegelemisel on just Läänemereäärsetel riikidel välja kujunenud hea koostöö HELCOM raames, mida tulevikus veelgi tõhustatakse.

Ka tõstatas välisminister Paet kohtumisel piraatluse ja sellega seoses meremeeste turvalisuse probleemi Somaalia rannikul ning tuletas meelde, et sellise organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemine nõuab ühise lahenduse leidmist.

Eilsel kohtumisel Euroopa jalgpalliliidu UEFA presidendi Michel Platiniga arutasid ministrid Euroopa spordipoliitikat ja võimalusi laste ja noorte paremaks kaasamiseks spordi kaudu.

Täna sõidab välisminister Paet Pariisi, kus osaleb Euroopa Liidu ja Vahemeremaade välisministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles