Soomele valmistavad peavalu bulgaarlastest turvapaigataotlejad

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorukid Euroopa Liidu ja Bulgaaria lipuga.
Noorukid Euroopa Liidu ja Bulgaaria lipuga. Foto: Reuters / Scanpix

Tänavu on Soomest taotlenud varjupaika ligi 600 bulgaarlast, mis on mitu korda enam kui eelmistel aastatel.


Viime grupp Bulgaaria kodanikke saabus Helsingi-Vantaa lennuväljale Tšehhi kaudu eelmisel neljapäeval, teatades politseile soovist taotleda varjupaika, kirjutab Iltalehti.

Bulgaarlaste peamine põhjendus on rasked tingimused ja tööpuudus kodumaal.
Mõned bulgaarlased saabusid Soome juba teist või kolmandat korda.

Bulgaarlaste massiline sisseränne on valmistanud üllatuse ametnikele. «Arvasime alguses, et tegemist on suvise nähtusega. See on aga jätkunud ka läbi sügise,» rääkis lennujaama politseipatrulli ülemkomissar Jukka Mikkola.

Kuigi tegemist on ELi kodanikega, peab politsei vaatama taotlused läbi nii nagu muudelgi juhtudel. Politsei saadab koostatud protokollid immigratsiooniametisse, kus langetatakse lõplik otsus.

Kogu asjaajamise protseduuri ajal pakutakse taotlejale peavarju, süüa, tervishoiuteenuseid ja makstakse toimetulekutoetust. Toetuse suuruseks on 375 eurot kuus ehk 5900 krooni juhul, kui vastuvõtukeskus süüa ei anna. Kui antakse süüa, siis on toetus poole väiksem.

Kui taotleja saab negatiivse vastuse, võib ta vastuvõtukeskuses elada veel 30 ööpäeva. Kogu selle aja saab ta ka toimetulekutoetust. Lõpuks maksab Soome riik välja ka tagasilennu kodumaale.

Ametnike sõnul on tegemist nõrga kohaga seadusandluses, mida julmalt ära kasutatakse.

Immigratsiooniameti turvapaigaosakonna juhataja Esko Repo sõnul on ühe inimese rekordiks kuus järjestikust taotlust, kui pärast kodamaale jõudmist on sama lennuga naastud Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles