London süüdistab kliimakõneluste farsis Hiinat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown (vasakul) ja energiaminister Ed Miliband Kopenhaageni konverentsil.
Gordon Brown (vasakul) ja energiaminister Ed Miliband Kopenhaageni konverentsil. Foto: SCANPIX

Briti peaminister Gordon Brown ütles täna, et ÜRO kliimakonverentsi nurjumises on süüdi väike arv riike, kes läbirääkimised «pantvangi võtsid».


Kui Kopenhaageni konverentsi võõrustanud Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen kritiseeris läbirääkijaid, kes jätsid riigipeadele viimasel hetkel liiga palju teha, siis Suurbritannia süüdistas tippkohtumise farsiks muutumises Hiinat, vahendas AFP.

Brown hoiatas, et kõnelustel tehtud vigadest tuleb õppust võtta. «Mitte kunagi enam ei tohiks me seista silmitsi ummikuga, mis ähvardas need kõnelused läbi kukutada. Mitte kunagi ei tohiks me lasta käputäiel riikidel võtta pantvangi globaalne lepe rohelisema tuleviku nimel,» ütles ta.

Ehkki Brown ei maininud ühtki riiki, ütles energia- ja kliimamuutuse minister Ed Miliband, et Hiina juhtis riikide rühma, mis avalikkusele farsina tundunud läbirääkimised kaaperdas. Konverentsi lõppdokument ei pannud paika heitgaaside vähendamise norme ning pole õiguslikult siduv. Nende väljajäämiste osas lasub süü Pekingil, kirjutas Miliband The Guardianis.

Rasmussen süüdistas konverentsi ebaedus aga delegaate, kes enne riigipeade saabumist Kopenhaagenisse olid enam kui nädala jooksul saavutanud kaduvväikest edu.

«Ilma riigipeade sekkumiseta poleks mingit kokkulepet sündinud,» ütles Rasmussen Taani televisioonile. «Liidrite saabumise ajal ei olnud paigas isegi raamlepet, mida arutada, ning meil oli 24 tundi, mida on liiga vähe, et tekitada tekst, mille üle oleks pidanud läbi rääkima konverentsi kahe nädala vältel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles