Saksamaa näitas Nord Streamile rohelist tuld

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa andis täna loa Läänemere põhja kavandatava gaasijuhtme Nord Stream ehitamiseks.


Nord Streami gaasitorustiku projekt on saamas reaalsuseks, kuna tänaseks on sellele heakskiidu andnud Rootsi, Taani ja Soome valitsus, Venemaa looduskasutuse kontrolli föderaalamet Rosprirodnadzor ja nüüd ka Saksamaa Stralsundi Kaevandusamet, mis väljastas loa rajada riigi territoriaalvette 50 kilomeetri pikkune lõik, kirjutas nord-stream.com.

Samas ei ole otsustusprotsess Saksamaal veel täielikult lõppenud, sest gaasikonsortsium vajab nõusolekut ka Saksamaa Mere- ja Hüdrograafiaametilt, mis peab andma loa 31 kilomeetri pikkuse gaasitrassi rajamiseks riigi majandusvööndisse.

Rahvusvaheline gaasikonsortsium vajab torujuhtme ehitamiseks luba viielt riigilt - Venemaalt, Soomelt, Rootsilt, Taanilt ja Saksamaalt, mille territoriaalvett ning majandustsooni see läbib.

«Me oleme projektiga ajagraafikus, et alustada gaasijuhtme ehitamist 2010. aasta kevadel ja gaasi transportimist 2011. aastal,» kommenteeris Nord Streami tegevdirektor Matthias Warnig möödunud nädalal konsortsiumi koduleheküljel.

Tema sõnul on ettevõte teinud kõik vajalikud analüüsid, et kavandatav gaasijuhe oleks ohutu ja keskkonnasõbralik.

Toruhanke arutelu pole tegelikult veel lõppenud, kuna ehitusloa saamiseks läheb vaja ka Lääne-Soome keskkonnalubade ameti luba. Nord Stream AG kodulehekülje teatel ootab ettevõtte keskkonnaameti ja Saksamaa luba paari nädala jooksul.

Gaasitorustiku trassile jäävate miinide ja muude lõhkekehade traalimine ning hävitamine on juba alanud.
Venemaalt Viiburist alguse saav 1223-kilomeetrine gaasitorustik kulgeb projekti järgi Soome lahe ja Läänemere põhjas kuni Saksamaa Greifswaldini välja.

Nord Stream loodab kõik vajalikud load kätte saada selle aasta lõpuks, et alustada ehitusega järgmise aasta aprillis. Firma kavatseb esimese kahest paralleelsest gaasitorust anda ekspluatatsiooni 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles