Zatlers jäi kohtu pensioniotsust kommenteerides napisõnaliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Vabariigi president Valdis Zatlers.
Läti Vabariigi president Valdis Zatlers. Foto: Peeter Langovits

Läti president Valdis Zatlers ei kommenteerinud põhjalikumalt konstitutsioonikohtu tänast otsust, mille kohaselt pensionide vähendamine on vastuolus põhiseadusega.

Ta ütles vaid, et ta ei kahtle parlamendi ja valitsuse võimes kohtu otsust täita.

«Vabariigi president ei kahtle, et parlament ja valitsus täidavad konstitutsioonikohtu pensionide vähendamist puudutavat otsust,» ütles president avalduses.

Zatlers kohtub kolmapäeval peaminister Valdis Dombrovskisega, et arutada valitsuse edasisi samme.

Läti ülemkohus õõnestas täna Läti kavatsust täita rahvusvaheliste kreeditoride nõudmisi, öeldes, et valitsus rikkus põhiseadust, kärpides käesoleval aastal säästumeetmena vanaduspensione.

Sotsiaalminister Uldis Augulis ütles varem, et pensionäride kasuks tehtav otsus läheb Lätile maksma sada miljonit latti (2,21 miljardit Eesti krooni).

Pensionide kärbe oli üks enim vastuolusid põhjustanud säästumeede, mis tuli valitsusel käesoleval aastal Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Liidu 7,5 miljardi euro suuruse abilaenu tõttu vastu võtta.

Kohus andis parlamendile 1. märtsini aega mõelda välja süsteem raha tagasimaksmiseks.

Otsus on lõplik ning selles öeldakse, et valitsusel on 2015. aasta 1. juulini aega pensionäridele mittemakstud pensioniosa väljamaksmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles