Juhtkiri: ühes paadis ebademokraatiatega

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja tema Hiina kolleeg Hu Jintao.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja tema Hiina kolleeg Hu Jintao. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa «ei» ebademokraatlikku riigipea Robert Mugabe võimu külge klammerdumise vastu suunatud Zimbabwe-vastastele sanktsioonidele ÜRO Julgeolekunõukogus on vesiselge näide sellest, et riigi valmidus suurte demokraatlike läänemeelsete riikidega koostööd teha pole uue presidendi Dmitri Medvedevi ametiajal märkimisväärselt suurenenud.

Lõppeks polegi oluline see, millises sõnastuses Zimbabwe-vastaseid toetus lubadusi Venemaa G8 kokkusaamisel tegelikult andis. Märkimisväärne on hoopis see, et hääletusega seadis ta end ühte ritta selliste riikidega nagu Liibüa ja Vietnam ning Mugabe-meelne Lõuna-Aafrika Vabariik. Rääkimata ammusest liitlasest - alalistest liikmetest samuti vastu olnud Hiinast.

Moskva hinge võib Zimbabwe diktaatorliku juhi Robert Mugabe valitsuse kiidulaul kõigile nende «poolt» olnud riikidele ju paitada, kuid ülejäänud maailmale ja hiigelinflatsiooni käes kannatavaile zimbabwelastele kannab see siiski sõnumit, et Venemaale maailma demokraatlikumaks muutumist ennustades küll panustada ei tasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles