Endine vang võrdles Guantanamot maapealse põrguga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangid hommikupalvusel.
Guantanamo vangid hommikupalvusel. Foto: Reuters / Scanpix

Kaheksa aastat Guantanamo vanglas veetnud somaallane rääkis uudistevõrgule AFP, et see kinnipidamiskoht oli nagu maapealne põrgu.

44-aastane Mohamed Saleban Bare jõudis tagasi oma kodulinna Hargeisasse laupäeval. Tema jutu järgi polnud ta süüdi üheski asjas, mida talle omistati, kui ta 2001. aastal Pakistanis vahistati ja sealt läbi Afganistani USA kurikuulsasse vanglasse viidi.

«Guantanamo laht on nagu põrgu maa peal,» rääkis ta. «Ma ei tunne end veel normaalselt, kuid tänan Allahit enda elus hoidmise ning selle eest, et ta säästis mind füüsilistest ja vaimsetest piinadest, mida tegid läbi mõned mu sõbrad.»

Bare oli üks kümmekonnast Somaaliast, Jeemenist ja Afganistanist pärinevast vangist, kes möödunud nädalalõpul Guantanamost koju pääses.

Tema ja veel ühe somaallase, 45-aastase Osmail Mohamed Arale, andis Hargeisas sugulastele üle Rahvusvaheline Punase Risti Komitee. «Mõned mu kolleegid kaotasid vanglas silmanägemise, mõned jäsemeid ning mõned lõpetasid vaimsete häiretega, nendega võrreldes on minuga kõik korras,» leidis Bare.

Bare vahistati Pakistani sadamalinnas Karachis 2001. aasta detsembris. Enda jutu järgi oli ta Pakistanis koos sugulastega, kellega nad pagesid Somaalia vägivalla eest, lootuses leida varjupaika mõnes lääneriigis. Pärast nelja kuud Pakistani vanglas viidi ta edasi Afganistani, kus ameeriklased pidasid teda kinni Kandahari ja Bagrami sõjaväevanglates.

Baret kahtlustati seotuses Somaalia islamistliku liikumisega Al-Ittihad Al-Islamiya, millest pärinevad mitmed praegused Al-Qaedaga seotud terroriorganisatsiooni Shebab praegused liidrid.

«Bagramis ja Kandaharis oli olukord karm, kuid kui meid viidi üle Guantanamosse, muutusid piinamistaktikad,» meenutas Bare. «Nad kasutavad psühholoogilist piinamist, mis tapab su vaimselt.» Selle hulka kuulusid näiteks vangide vähemalt neli ööd järjest uneta hoidmine ning nende toitmine ainult kord päevas ühe küpsisega.

«Ja külmal ajal lasevad nad sul magada tekita,» lisas Bare. «Mõningaid vange piinati karmimalt, sealhulgas elektri ja peksmisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles