Läti tabas Iraani teel olnud sõjatehnikasaadetise

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline põrandaalune relvaäri on murdmas end Balti riikidesse, näitab ööl vastu kolmapäeva Riia lennujaamas tabatud Vene päritolu illegaalne sõjavarustuse laadung, mille lõpp-punkt oli Iraani pealinn Teheran.

Hämara tuumaprogrammiga rahvusvahelise, eriti just USA kriitika alla sattunud Iraani oleks tsharterreisiga lennanud Lätist 28 tonni tankide varuosi, öövaatlussüsteeme, lennukidetaile, õhutõrjeseadmeid ja muud ekspertide hinnangul «Vene armee vana relvastuse» varuosi.

315 000 USA dollari väärtuseks deklareeritud ja põllumajandustehnika nimetusega varjatud laadungi pidasid kinni Läti julgeolekupolitsei ja tolliameti töötajad ning seda koostöös oma sõjaväeluurega, vahendab BNS.

«Veose saatmisega on seotud mitu off-shore firmat,» öeldi julgeolekupolitseist, kes tegutses ilmselt kas siseriiklikult või välispartneritelt saadud vihje alusel.

Ilmselt terroristidele

Julgeolekupolitsei märgib, et veose saatja on pärit Venemaalt ning veost oleks kasutatud tõenäoliselt terroristlikel eesmärkidel.

Kuigi eile õhtuks ei olnud Läti eriteenistused teatanud juhtumiga seoses kellegi vahistamisest, kinnitas Läti siseminister Maris Gulbis, et relvaveos annab tunnistust terroristide katse kasutada Lätit relvade või relvaosade transiidis, ning et see on «vastavate teenistuste jaoks tõsiseks signaaliks».

Läti relvajõudude komandör Gaidis Andrejs Zeibots ütles, et tunneb intsidendiga seoses vastuolulisi tundeid: «Halb, et osutus võimalikuks see veos Lätisse tuua ja vastavad struktuurid seda ei märganud, hea aga, et see kinni võeti.»

Baltikum valvas

Iraani adresseeritud sõjatehnika tabamine Riia lennuväljal tõstis kõigi Balti riikide tolli- ja piiriametnike valvsusastet. «Läti avastusest on meie tollitöötajaid informeeritud ja teatud kaubasaadetised võetud erilise tähelepanu alla,» ütles Eesti tolliameti peadirektor Aivar Rehe. «Juba varasemalt on meil koostatud kaubasaadetiste riskiprofiilid - kust, millega ja milline kaup peab Eestisse saabuma ning kuhu suunduma, et see kontrolli võetakse.»

1990. aastate keskpaigas omandas Eesti lühikeseks ajaks illegaalse relvaäri transiidimaa kuulsuse, kui siit viidi näiteks Saksamaalt ja Poolast ostetud kümneid tuhandeid püstoleid SRÜ «mustale turule».

Viimane suurem relvalaadung tabati Eestis 17. märtsil 1997, kui kaitsepolitsei konfiskeeris Muuga sadamas Saksamaalt saabunud kaubalaeva ühest konteinerist 1000 püstolit TT, mida deklaratsioonis varjati tehniliste seadmete taha. Ühe riiulifirma nimele saabunud saadetisega seotud inimesi pole tänini tabatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles