Turskade arv Põhjameres väheneb

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Turskade arv Põhjameres on langenud kriitilise piirini, kirjutab BBC, lisades, et kuigi ellujäänud kalad suudavad edukalt paljuneda, usuvad teadlased, et turskade püük Põhjameres on varsti ajalugu.

Dr Robin Cook Shoti Shoti kalastusuuringute ametkonnast ütles, et turskade arv on käesoleval hetkel madalaimal positsiooni, mis eales nähtud. «Viimase aasta jooksul on toimunud küll väike tursapopulatsiooni suurenemine, kuid me ei usu, et see jääb nii pikemas plaanis,» rääkis Cook. Ta lisas ka, et viimase 25 aasta jooksul on toimunud jätkuv vähenemine, mis on nüüdseks moodustab juba olulise tursakoguse languse. Teadlane arvas, et edaspidi tuleks kindlasti garanteerida see, et kalade hulk enam suurel määral ei väheneks ja nägi lahendust kalastamise piiramises. Põhiprobleem seisnebki tema sõnul selles, et turska püütakse merest liiga noorelt, kui see pole jõudnud veel paljuneda. Shoti kalamehed, kelle üks elatusallikaid on tursapüük, pole teadlastega nõus ja väidavad, et meres on piisavalt kalu. Merekorporatsiooni juhi Robert Mitchelli arvates on pole juhtunu kalameeste, vaid halva kalamajanduspoliitika süü. Ennekõike tuleks tema sõnul investeerida rahasid kalastussadamatesse ja alles siis tegeleda seda ümbritsevate probleemidega. Kalatööstuse koordinaator Ann Bell aga näeb kalakriisile lahendust hoopiski teadlaste ja kalameeste tihedamas koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles